Британските лордове искат промени в законопроекта за Brexit

В сегашния си вид документът крие редица юридически рискове, твърдят членове на горната камара на британския парламент

Британските лордове искат промени в законопроекта за Brexit

Снимка: Pixabay

520 ~ 2 мин. четене
Членовете на горната камара на британския парламент смятат, че законопроектът за излизането на Великобритания от Европейския съюз е фундаментално сбъркан и трябва да бъде преработен в няколко посоки, пише в. "Гардиън", ден преди лордовете да започнат обсъждането на документа.

Според Конституционната комисия на камарата законопроектът в сегашния си вид крие редица юридически рискове и трябва да бъде значително променен, макар че вече е гласуван от долната камара.

Изданието предрича, че в Камарата на лордовете предстоят бурни дебати, когато документът постъпи там в сряда или четвъртък. Очаква се дори онези лордове, които подкрепят оставането в Евросъюза, да прокарат решение, в което да се изразява съжаление, че обществеността се лишава от шанса за повторен референдум относно Brexit.

В навечерието на предстоящата битка комисията препоръча големи промени, които могат да бъдат дебатирани на по-късен етап от минаването на проектозакона през камарата. 

Целта на закона е да транспонира законодателството на ЕС в британското с цел това да стане преди деня на Brexit, фиксиран за 29 март 2019 г. Според комисията на лордовете обаче тази задача е била усложнена не само от "мащаба и сложността" си, но и от проблеми при изложението на текста на документа. 

Лордовете, в частност, критикуват онези елементи на законопроекта, които дават право на правителството да внася промени в нормативните документи без парламентарен контрол, използвайки т.нар. пълномощия на крал Хенри Осми по аналогия с подобен указ, утвърден от него през 1539 г. и с който той си присвоява право да прави такива изменения. 

Освен редица конкретни недостатъци в документа, комисията предупреждава, че ако не може да бъде постигнато споразумение с местните администрации в Шотландия и Уелс относно децентрализацията на властовите пълномощия, върнати от Брюксел след Brexit, това може да доведе до "значителни конституционни последствия". Накрая се стига до извода, че представеният проект като цяло е "конституционно неприемлив". 

Редица лордове не крият опозицията си срещу законопроекта, намирайки го за опит на правителството да узурпира власт, която не му принадлежи, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА. 

Долната Камара на общините прие законопроекта на 17 януари на трето четене. Сега той трябва да бъде одобрен и от лордовете на три четения и ще придобие окончателен статут на закон едва след като и двете камари съгласуват текста до последната запетайка. Накрая и кралица Елизабет ще го одобри, давайки му т.нар. кралска санкция. 

Лордовете лейбъристи вече обявиха, че смятат да подкрепят около 20 поправки, което означава, че има реален шанс правителството да претърпи серия от поражения с подкрепа от лейбъристите и либералните демократи в Горната камара. 

Сред основните искания на лордовете са: роля за парламента в случай, че не се постигне споразумение с Брюксел за Brexit; британският парламент да гласува окончателното споразумение преди Европарламента; времеви ограничен преходен период според сегашните условия на членството, включително удължаване на членството в единния пазар и митническия съюз; по-силна защита на правата, онаследени от членството в ЕС; нови ограничения върху пълномощията тип "Хенри Осми"; отменяне на фиксирания от правителството ден за Brexit. 
Коментари: 0