Британските офшорки вече са длъжни да обявяват собствениците си

До края на 2020 г. тези територии ще публикуват имената на всички реални собственици на регистрирани там компании

Британските офшорки вече са длъжни да обявяват собствениците си
1024 ~ 1 мин. четене

Долната камара на британския парламент одобри законодателни поправки, които задължават задморските територии на Обединеното кралство да разкрият имената на собствениците на офшорни фирми, регистрирани там. 

Приетото изменение предвижда до края на 2020 г. тези територии да публикуват имената на всички реални собственици на регистрирани в техните юрисдикции компании.

По-рано властите на 14-те територии, намиращи се под суверенитета на Великобритания, включително и финансовите центрове на британските Вирджински острови и Каймановите острови, успяха да се противопоставят успешно на опитите да се създаде централизиран регистър, съдържащ информация за собствеността върху фирмите.

Авторите на инициативата са заместникът на опозиционната Лейбъристка партия Маргарет Ходж и заместникът на управляващата Консервативна партия Андрю Мичъл.

Правителството на Великобритания доскоро се съпротивляваше на идеята за създаване на такива публично достъпни регистри, но беше принудено да се откаже от противопоставянето, след като стана известно, че 21 депутати от Консервативната партия подкрепят Лейбъристката партия.

Тази мярка пряко засяга и руските граждани. По данни на неправителствената организация Global Witness публикува данни, че обемът на средствата на руските граждани в британски офшорки достига 47 млрд. долара.

Коментари: 0