Британските стартъпи се откъсват далеч пред другите в Европа

През пандемичната 2020 г. те са набрали рекордна сума инвестиции

Британските стартъпи се откъсват далеч пред другите в Европа

Снимка: Unsplash

584 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британските технологични стартиращи компании са набрали рекордните 15 милиарда долара рисков капитал през 2020 г., увеличавайки двойно разликата си с конкурентите от Германия и Франция, показват данните от доклада на лобистката група Tech Nation, цитирана от CNBC. Стартъпите от Обединеното кралство са събрали повече през 2020 г. от новосъздадените фирми в която и да е друга държава, с изключение на САЩ (144 млрд. долара) и Китай (44.6 млрд. долара).

Инвестициите в британските компании през миналата година са с 200 милиона долара по-високи от рекордната 2019 година. За сравнение тези в Германия са привлекли инвестиции в размер на 6.6 млрд. долара, а във Франция – 5.6 млрд. долара.

Общо британските стартъпи се оценяват на приблизително 585 милиарда долара, което е два пъти повече спрямо стойността им през 2017 година. Германия е следващата най-ценна стартираща екосистема в Европа (291 млрд. долара).

Финтех компанията Revolut, приложението за доставка на храна Deliveroo, производителят на AI чипове Graphcore, платформата за виртуални събития Hopin и платформата за покупко-продажба на автомобили Cazoo са сред най-бързо развиващите се компании във Великобритания. Те са постигнали оценки от по над милиард долара, което ги превръща в еднорози.

Техният растеж е подхранван от инвеститорите по цял ​​свят, включително и от добре известните фондове от Силициевата долина като Sequoia и Andreessen Horowitz, както и от местни Atomico, Balderton. Интереса си не крие и колосалният фонд SoftBank Vision, който е със седалище в Лондон.

Въпреки несигурността, причинена от Брекзит и пандемията от COVID-19, приложението за мобилно банкиране Revolut набра 580 милиона долара през 2020 г., превръщайки се в една от най-ценните технологични компании в страната.

Според Tech Nation въпреки положителните данни за Великобритания технологична индустрия в страната е изправена пред сериозни бъдещи предизвикателства.

Големият размер на чуждестранните инвестиции, които се вливат в тези стартъп компании, може да доведе до опасения за националната сигурност. Великобритания се нуждае от повече собствени инвеститори“, се казва с съобщението.

В заключение Tech Nation посочва, че Обединеното кралство трябва да инвестира повече в научноизследователска и развойна дейност, както и да насочи финансите си към региони извън Лондон.

Коментари: 0