Британският парламент одобри Brexit с голямо мнозинство

Консерваторите ликуваха и отправиха предупреждение към лордовете

Британският парламент одобри Brexit с голямо мнозинство
3734 ~ 2 мин. четене

Камарата на общините (Долната камара) на британския парламент одобри с голямо мнозинство – 494 „за“ срещу 122 „против“ законопроекта за започване на процедурата по излизане от Европейския съюз при окончателното гласуване на законопроекта за Brexit. Така законодателното предложение ще бъде придвижено към Камарата на лордовете (Горната камара), съобщи BBC.

Британският премиер Тереза Мей вече обяви 31 март като краен срок, до който ще уведоми ЕС за задействането на член 50 от Лисабонския договор, но за това й е необходимо разрешението на парламента.

Процедурата предвижда в Горната камара да има 3 гласувания, преди законопроектът да бъде окончателно одобрен или отхвърлен. Преди третото четене могат да се приемат предложения за промени. Ако Камарата на лордовете реши да направи промени в закона, той ще бъде върнат отново в Камарата на общините.

Макар и завършило с категоричен резултат, гласуването не премина без сериозни разногласия. Някои от депутатите на лейбъристите продължиха да се противопоставят на закона, легитимиращ Brexit и гласуваха против. Други се вслушаха в призива на лидера си Джеръми Корбин и подкрепиха предстоящото излизане от ЕС.

Един от противопоставилите се бе членът на кабинета в сянка Клайв Люис, който заяви, че „не може с чиста съвест да подкрепи нещо, което в крайна сметка ще навреди на града, който представлява, обича и нарича свой дом“. След това той подаде оставка като член на кабинета в сянка.   

Настроенията сред управляващите бяха на противоположния полюс. Министърът, отговорен за Brexit Дейвид Дейвис приветства „историческия вот“.

„Сега е време за всички, независимо как са гласували на референдума, да се обединят, за да осигурят успеха на тази важна задача за нашата страна“, призова Дейвис. 

Правителството явно е твърдо убедено в успеха на законопроекта, а негов член, пожелал анонимност, дори си позволи да отправи заплаха към Камарата на Лордовете. „Ако Лордовете не искат да се изправят срещу огромен публичен призив да бъдат премахнати, те трябва да защитят демокрацията и да одобрят този законопроект“, предупреди министърът.

Подкрепи Economic.bg