Британският паунд и еврото с нов ръст

FTSE 100 успя да заличи загубите от референдума

Британският паунд и еврото с нов ръст

Доларът поевтиня спрямо еврото и паунда поради апетита за риск от страна на инвеститорите. Британският паунд нарасна с 1.3% срещу щатската валута, достигайки 1.3511. Лирата пострада тежко в края на миналата седмица, след като се срина с около 10%, удряйки 30- годишно дъно. От техническа гледна точка основната съпротива пред британската валута е зоната около 1.40.

Еврото също се представи добре, поскъпвайки до 1.1105 срещу зелените пари. Единната валута успя да се оттласне от 3- месечното дъно на 1.0909, което достигна след референдума във Великобритания.

Доларовият индекс, който измерва представянето на щатската валута срещу кошницата от шест основни валути се понижи с 0.6 на сто до 95.672 пункта.

Доларът успя да поскъпне спрямо японската йена , достигайки 102.83. Основната съпротива пред двойката USDJPY е 103.50. Срещу швейцарският франк зелените пари отстъпиха до 0.9795.

Стоковите валути успяха да поскъпнат, подкрепени от поскъпването при петрола. С най-силен ръст бе канадският долар, който нарасна с 0.65 на сто спрямо долара.

 

Вероятността от Фед да повишат лихвите на следващото заседание достигна 0%

Доходността по американските облигации се запази без промяна след публикуването на последните икономически данни за САЩ. Доходността по британските книжа остана ниска след оповестяването на данните за индекса на потребителското доверие във Великобритания, който е спаднал до 2- годишно дъно. Дълговите книжа на страните от периферията на ЕС продължават да спадат, достигайки нови дъна.

10- годишните британски облигации се понижиха с 1.3 базисни пункта до 0.945%. Доходността по 10- годишните американски дългови книжа остава 1.52%.

Очакванията на пазарните участници, че Фед ще вдигне лихвените нива през септември са спаднали до 0%, а за декември вероятността е 11.8%.

Пазарите виждат 31.8% шанс от Английската централна банка да предприемат понижение на основната лихва през юли. За август вероятността нараства на 51%.


Златото и среброто се възползваха от понижението при долара

Златото поскъпна по време на вчерашната търговия, след като инвеститорите се насочиха към сигурните активи поради дългосрочната нестабилност, породена от референдума във Великобритания.

Среброто нарасна до най-високата си стойност от година и половина, достигайки 18.30 долара за тройунция. В същото време платината и паладият се покачиха с над 3 на сто.

Спот цената на златото нарасна до 1324.90 долара. Фючърсите със срок на доставка през месец август реализираха ръст от 0.7 на сто до 1326.90.

Платината поскъпна до 1010.56 долара, преодолявайки психологическото ниво на съпротива около 1000. Това е най-доброто представяне за метала от три седмици насам. Паладият пък нарасна до 590.40 долара за тройунция – най-високата стойност от средата на май.

При основните метали медта удари 8- седмичен връх. Краткосрочна съпротива пред метала се явява нивото около 230.

Петролът поскъпна с почти 3%, достигайки 49.50 долара за барел. Сорт Брент нарасна до 50.61 долара. Черното злато бе подкрепено от данните за петролните запаси в САЩ за седмицата до 24 юни. Запасите са намалели с 4.05 млн. барела. Предварителните прогнози на икономистите бяха за спад само от 2.3 млн.

Втори пореден ден на повишение за капиталовите пазари

Фондовите пазари от двете страни на океана затвориха на зелено за втори пореден ден, подкрепени от поскъпването при петрола. Водещият европейски индекс STOXX 600 се покачи с 3.1%. Британският FTSE 100 успя да поскъпне с 3.6% като по този начин успа да възстанови загубите, причинени от референдума.

На Уолстрийт най-силно представяне имаше технологичният индекс Nasdaq, който поскъпна с 1.9% до 4 779 пункта. Dow Jones нарасна с 1.6%, а S&P 500 се покачи с 1.7%. Индексът VIX, измерващ волатилността на пазарите спадна с 11.3% до 16.64 пункта.

При акциите най-силно се представиха книжата на петролните компании, подкрепени от поскъпването на черното злато. Ценните книжа на Chevron се увеличиха с 1.8 на сто.

Много от банките, които преминаха годишните стрес тестовете като JPMorgan Chase & Co, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs Group Inc and Wells Fargo & Co заявиха, че възнамеряват да предприемат обратно изкупуване на акции или увеличаване на дивидентите.

Коментари: 0