Британското правителство ще насочи $39 млрд. срещу коронавируса

Средствата ще бъдат набавени чрез взимането на нови държавни заеми

Британското правителство ще насочи $39 млрд. срещу коронавируса

Снимка: БТА

644 ~ 2 мин. четене

Великобритания представи план за икономически стимули в размер на 30 млрд. лири (39 млрд. долара) в сряда, за да се справи с риска от рецесия заради коронавируса. Пакетът от мерки се появява само часове, след като централната банка намали лихвените проценти в отговор на задаващата се криза.

Министърът на финансите Риши Сунак обяви плана като част от инвестиционната програма, подкрепена с нов дълг, който ще бъде натрупан през следващите години. Това ще е най-големият бюджетен стимул за икономиката от 1992 г., пише Reuters.

Сунак заяви, че петата по големина икономика в света е изправена пред „значително въздействие“ от вируса, чието бързо разпространение предизвика опасения от глобална рецесия и разклати финансовите пазари.

„До една пета от населението в трудоспособна възраст може да се наложи да напусне работа по всяко време. Веригите на доставки се нарушават по целия свят“, каза Сунак в годишната бюджетна реч пред парламента днес. „Ще направя всичко необходимо за подкрепа на икономиката“, добави той.

39-годишният бивш анализатор на Goldman Sachs, който е на министерския пост само от месец, заяви, че ще помогне на компаниите, които са изправени пред прекъсване на паричните потоци, включително едногодишно неплащане на данък върху собствеността за по-малките фирми и покриване на болничните.

Той каза също, че компаниите и самостоятелно заетите лица ще могат да отлагат данъчните плащания.

Британската здравна система и други обществени услуги ще получат допълнителни 5 млрд. паунда, за да помогнат за борба с разпространението на коронавируса. Най-малко шест души са починали във Великобритания и са потвърдени 383 случая с коронавирус, включително младши министър на здравеопазването от Консервативната партия на Борис Джонсън.

Коментари: 0