Ръстът на търговията с услуги вече се забавя

Най-големият спад в търговията с услуги е за пътническия транспорт и корабоплаването, показват данни на СТО

Ръстът на търговията с услуги вече се забавя

Снимка: Unsplash

328 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Ръстът на световната търговия с услуги отчита забавяне в началото на 2020 г., след като коронавирусът удари световната икономика и по-специално самолетните пътувания и контейнерните превози, съобщи Световната търговска организация (СТО) в сряда.

Базираният в Женева търговски орган заяви, че показателят на търговията с услуги е паднал до 96.8 пункта от отчетените през септември 98.5. Показанията под 100 пункта показват ръст на търговията под средносрочните тенденции.

СТО заяви, че новата цифра не отчита напълно икономическото въздействие на коронавируса и може да намалее още през следващите месеци. Най-големият спад в търговията с услуги е за пътническия транспорт и корабоплаването, като финансовите и IT услугите също отчитат забавяне в растежа. Строителният сектор като цяло все още не е засегнат от разпространението на заразата.

Ръстът на световната търговия с услуги постоянно се понижава през 2019 г. до 2.8% през третото тримесечие от 4.7% през първото, посочва СТО. През третото тримесечие световната търговия на стоки отчете понижение с 0.2% на годишна база, съобщи СТО миналия месец.

Търговският барометър на услугите на СТО представлява състав от данни за индексите за покупки, финансовите транзакции, информационните услуги, пътническите полети, контейнерните превози и разрешенията за строеж. Той е предназначен да идентифицира повратна точка и да покаже инерцията в растежа на световната търговия, а не да предоставя конкретна краткосрочна прогноза.

Коментари: 0