Брокерски далавери с имоти – как да се спасим

Все по-често медиите разкриват некоректни практики на брокери

Брокерски далавери с имоти – как да се спасим
4775 ~ 3 мин. четене
Злоупотреба с личните данни, продажба на имоти с подправени пълномощни и недоговорено намаляване на цените без знанието и съгласието на собствениците, са сред най-често срещаните лоши практики, коментират от Асоциация на бизнес експертите. 

Все по-често медиите разкриват и некоректни практики на брокери на недвижими имоти, които злоупотребяват с доверието на купувачите и ги ощетяват.

Брокерската и агентска дейност при сделки с недвижими имоти е сред услугите с най-голяма обществена значимост. Почти всички сделки с недвижими имоти се сключват при ползване на брокерски и агентски услуги, същевременно в България няма действащи ясни правила и закони, които да регламентират качеството на предлаганата услуга и лицата, които я изпълняват.

Въпреки подготвения през 2013г. законопроект за Закон за брокерите на недвижими имоти от НСНИ, такъв към момента все още липсва. Законът предвижда уреждане на правния статут на брокерите на недвижими имоти, изискванията за осъществяването на дейността им, условията и реда за придобиване на професионална квалификация и упражняване на професията, включително изискванията за образователен ценз, работа в офис, професионална застраховка и вписване на посредниците в регистър, воден от бъдеща камара на брокерите на имоти. Това налага потребителите да са информирани и да притежават специфични познания, за да вземат информирано решение.


За какво да внимавате при покупка на имот?

Оглед и цена

Не се впечатлявайте от подредени и добре изглеждащи имоти – препоръчваме да огледате имота с помощта на строителен експерт или инженер. Истинското състояние на имота трудно би могло да бъде оценено от човек, който няма специфични познания за неговата поддръжка. Изисквайте също така текуща оценка на имота от независим оценител. Не забравяйте, че не винаги нещата са така, както изглеждат.


Избор на район 

Не избирайте новия си дом по снимка. Разходете се в квартала, където планирате да живеете. Влезте в някой от магазините, изпийте едно кафе в района, седнете за обяд или вечеря. Позволете си да усетите атмосферата.

Важно е също така да имате списък с приоритети за предоставените допълнителни услуги и транспорт в района:

● Достъп до основните пътни артерии;
● Наличие на градски транспорт в близост – автобус, метро, трамваи;
● Магазини и възможности за забавление;
● Училища и детски градини – ако планирате или вече имате дете;
● Болници и аптеки.

Осведомете се за предстоящи и потенциални промени в ландшафт - плана в района и околността – подобни могат, както да покачат или да понижат цената на имота ви след 5 години. Инвестирайте разумно!


Финансови рамки

Винаги поставяйте много ясни финансови рамки, в които можете да се вместите при покупката на имот. Ангажиментът е дългосрочен, а погасяването на ипотечните вноски зависят от финансовите ви възможности. 


Придържайте се към правилото 20/80

Инвестирайте 20% собствен капитал и заемете 80% от банката. По този начин ще успеете да си гарантирате по-добри условия за кредита, а и ще имате известна сигурност, че не сте изцяло зависими от решението на банката, за да покриете дължимото. Изисквайте от брокера си актуална онлайн проверка.

Повечето професионални брокери имат достъп до електронен регистър, в който се отбелязват ежечасово всички промени по имотните партиди. Информацията е различна от тази в"Удостоверение за тежести" от Агенцията по вписванията, където данни може да не са обновявани до 4-5 дни.


Обмислете всички разходи

След първоначалната вноска за собствено жилище следват и много други разходи, които трябва да бъдат добре оптимизирани:

• Избирайте с дългосрочен и практически подход. 
• Предпочитайте ново строителство, но не твърде ново, както и хоризонтална отоплителна система. Така гарантирано ще намалите разходите си за енергия в последствие. 
• Енергийната ефективност е ключова тема при покупка на имот.
• Не забравяйте за таксите по самата сделка на покупко-продажба.
• Изисквайте от брокера си подробна разбивка за всички съпътстващи разноски и данъци. 


Не забравяйте!

Кредитът за изплащане на жилището не трябва да надвишава 30 – 40% от месечните нето приходи на семейството. В противен случай е въпрос на време да изпаднете в несъстоятелност.

И най-важното – никога и при никакви обстоятелства не подписвайте документ, не купувайте и не се оставяйте да бъдете притиснати от "кратки срокове" и "бързи сделки". По-добре да не купите "мечтания имот", отколкото да се окажете измамен от некоректен брокер или продавач.
Подкрепи Economic.bg