Брюксел и Лондон продължават преговорите в следващите дни

Миналата седмица Джонсън и Урсула фон дер Лайен посочиха днешния ден като крайна дата за постигане на споразумение

Брюксел и Лондон продължават преговорите в следващите дни

Снимка: БТА

3149 ~ 1 мин. четене

Великобритания и Европейският съюз се договориха „да положат още малко усилия“ и да продължат преговорите за постигане на сделка след Brexit в следващите дни. Това обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън.

Миналата седмица двамата посочиха днешния ден като крайна дата за постигане на споразумение. В петък и двамата заявиха, че Brexit без сделка е най-вероятният изход от днешните преговори.

Въпреки изтощението след почти една година преговори, въпреки факта, че крайните срокове бяха изпускани отново и отново, смятаме, че е най-отговорно да „извървим още мисля в опит да постигнем сделка, заявиха заявиха Джонсън и фон дер Лайен в съвместно изявление, предава Reuters.

Преходният период след Brexit изтича на 31 декември Три са проблемните области, по които двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение. ЕС е готов да предложи на Лондон търговско споразумение без мита и квоти, но изисква от Великобритания мерки, които да гарантират, че няма да има нелоялна конкуренция. Брюксел иска британците да се ангажират и да не променят законодателството си в областта на околната среда, трудовото право, фискалната прозрачност, държавната помощ. Лондон е категорично против това.

Европейците искат да обвържат всяко споразумение за риболова с цялостното икономическо споразумение, но Великобритания отказва. Рибарите от няколко страни членки на ЕС искат да запазят достъпа си до британските води, в които има много риба. Двете страни са непоколебими в позицията си - Лондон иска тотален контрол върху водите си с договорени квоти всяка година, а Брюксел иска достъп на ЕС в британски води.

Подкрепи Economic.bg