БСК стартира е-борса за взаимопомощ за фирмите

Те могат да търсят и предлагат стоки, услуги и свободна работна ръка

БСК стартира е-борса за взаимопомощ за фирмите

Снимка: Pixabay

1240 ~ 1 мин. четене

Във връзка със създалата се кризисна ситуация, предизвикана от разпространението на коронавирус COVID-19, Българската стопанска камара стартира „Е-борса за взаимопомощ“. Там фирмите ще имат възможност да регистрират обяви за търсене или предлагане на продукти, услуги или възможност за ангажиране на служители, които в периода на извънредното положение не могат да бъдат натоварени и са поставени под риск от загуба на работно място.

За периода на извънредното положение на тези служители биха могли да им бъдат предложени допълнителни трудови договори при друг работодател, без това да е свързано с финансови ангажименти на самите работници или по отношение на основния им работодател.

С цел противодействие на потенциално некоректни действия (регистриране на фалшиви обяви, спам и др.) администраторите на БСК ще одобряват всяка обява, като преди това ще правят проверка на регистрирания по ЕИК. В тази връзка се налага събирането на лични данни от фирмите (ЕИК, лице за контакт, електронна поща и телефон), които ще се ползват единствено за целите на администрирането на базата при спазване на изискванията на GDPR, съобщават от Камарата.

Работодателите трябва да имат предвид, че независимо, че целта на кампанията е запазване на работни места, е необходимо съгласието на техните работници и служители, преди да бъдат предоставени данните им на други работодатели. В е-борсата си БСК не събира лични данни на работниците, а само брой и професионални характеристики, които съответният работодател заявява с попълване на регистрационната форма, уточняват от там.

Коментари: 0