БСП дава подкрепа на „Има такъв народ“ с условия

Партията на Слави Трифонов трябва да изпълни няколко точки, които БСП смята за важни, за да получи подкрепа за сформиране на правителство

БСП дава подкрепа на „Има такъв народ“ с условия

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

При предлагане на правителство в мандата на втората по численост парламентарна група, тази на „Има такъв народ“, ще се проведат консултации и БСП ще даде подкрепа с определени условия, но няма да участва в правителството. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг след проведено заседание на Националния съвет на БСП. Нинова заяви отново, че партията ѝ няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.

Партията на Слави Трифонов трябва да даде заявка, че ще изпълни следните условия, ако желае да получи подкрепата на БСП:

  • Бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и мерки, които да смекчат последиците й в социалната и икономическата сфера
  • Борба с корупцията, укрепване на независима съдебна система и медиите, както и възстановяване на парламентаризма
  • Обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета
  • Прозрачност в процеса на договаряне на оперативните програми на ЕС за периода 2021 – 2027 г.
  • Изменения в Изборния кодекс

Ако партията, която предлага правителство или излъченият от нея кабинет смята да осъществява действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от парламентарната група на „БСП за България“, категорично заяви Нинова.

Тя още веднъж припомни, че кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова ще получат подкрепата на партията за втори мандат.

Коментари: 0