БСП и ИТН постигнаха съгласие: ББР няма да се приватизира

Корнелия Нинова съобщи 8-те приоритета в икономиката, за които са се договорили двете партии

БСП и ИТН постигнаха съгласие: ББР няма да се приватизира

Снимка: БТА

2657 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Стигнахме до съгласие с колегите от "Има такъв народ" за осем приоритета в сферата на икономиката. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

"Както вчера заявихме, искаме прозрачно всеки ден да отчитаме пред българското общество как вървят преговорите с ИТН по приоритети, по политики, върху които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Вчера имаше среща на експертната група по икономика. Стигнахме до съгласие и подкрепа от страна на колегите от ИТН за осем приоритета, на които ние като коалиция държим през годините и сме се опитвали в предишни събрания да внасяме тези приоритети", каза още Нинова.

Разговорите ще продължат, защото темата е много всеобхватна. Първо – държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а да се засили нейната роля на регулатор и помощник. Тук само ще посоча примера с ББР, постигнахме съгласие тя да не се приватизира, а да се преструктурира", каза Корнелия Нинова.

Сред другите договорени мерки са:

  • Намаляване на лицензионни режими, които са в тежест на малките и средни фирми.
  • Да се изготви национална карта за образование и икономика, за нуждата от кадри на фирмите.
  • Намаляване на регионалните различия и създаването в бюджета за догодина на специален фонд за изоставащите региони.
  • За общините е договорено част от данъците да остават на тяхно разположение.
  • За мини "Марица Изток" е договорено следващото правителство да поиска от Брюксел удължаване на срока до намиране на решение за работниците.
  • Запазване на ядрената енергетика е също сред темите, по които има съгласие между БСП и ИТН.

"Изпълняваме ангажиментите, които поехме", обясни Нинова. Тя заяви, че БСП държат на прозрачността и ще отчитат преговорите по приоритети.

"ИТН водят двустранни разговори, нямаме информация и не носим отговорност за тях, коментира Нинова напрежението между ИТН, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". "Не е наша работа, да се разберат помежду си. Ние споделяме нашият опит", допълни тя.

В момента България има нужда от стабилност и това може да бъде дадено от редовен кабинет и парламент. Ще изчакаме състава на МС, за да кажем окончателно. Ако нищо не се случи окончателно, ще отидем на избори, но това не е добро за България", каза Нинова.

"Разбира се, това не изчерпва всички въпроси. Също така искаме да информираме и вас и обществото, че днес продължаваме по плана и в 14.30 ч. ще проведем експертната среща по съдебна реформа, борба с корупцията и външна политика. Ние изпълняваме ангажиментите, които поехме", заяви още Корнелия Нинова.

Подкрепи Economic.bg