Не оставяйте парите да заспят

Ставайте все по-добри, за да може да се радвате на повече

Никола Петрески:

Не оставяйте парите да заспят

Снимка: Теленор България

2906 ~ 2 мин. четене
Автор: Яна Колева

Никола Петрески е главен финансов директор на Теленор България. Той ръководи финансите на компанията, както и екипите, отговорни за счетоводството, финансовото планиране, финансовите процеси за крайни клиенти, снабдяването и логистиката и активностите по търговия на едро.

Никола Петрески има над 20-годишен опит в сферата на корпоративните финанси и инвестиционния мениджмънт в областта на телекомуникациите и други икономически сектори. Той е доказан лидер и е заемал множество управленски роли в региона.

Възпитаник на Американския университет в България, започва кариерата си в KPMG и впоследствие се присъединява към телекомуникационната индустрия в Deutsche Telekom. По-късно Никола създава екипите за вътрешен одит в Теленор Сърбия, преди да заеме позицията директор Контрол и управление на риска в Теленор Сърбия и Черна Гора, където ръководи процеса по сливането с Теленор Банка.

Изкуството да управляваш финансите на телекомуникационна компания е забавление. Особено когато успяваш да постигаш все по-добри резултати година след година.

За да си ключов играч в даден бизнес, трябва да имаш много силна мотивация да „играеш играта“, да развиеш много добри познания за областта, в която оперира твоят бизнес, както и умението да се учиш от успехите и неуспехите.

Като главен финансов директор моят двигател са здравият разум и креативните идеи, които са предизвикателство към утвърдените бизнес модели. Спирачка „натискам“, когато липсва почтеност.

Добрите финансови резултати са следствие от мотивация, екипна работа, както и изключително доброто разбиране за това какво прави компанията по отношение на клиентската удовлетвореност.

През призмата на числата разбрах, че всичко е относително. Освен понякога парите.

Експериментът, който си позволих да направя, е непрестанно да имам въпроси към всяка идея и към всичко, което трябва да бъде свършено. Това ми носи също толкова болка, колкото и радост. Но след като един път осъзнаеш как да се справиш с човешката потребност да бъдеш винаги прав, резултатите са наистина много задоволителни.

Моето златно правило: Ставай все по-добър, за да можеш да се радваш на повече.

Ето в какво моята представа за добрия финансист се разминава с представата на хората извън професията: Добрият финансов директор трябва да бъде почтен преди всичко. Също толкова важно е да може да разбере несигурността, която носи бъдещето, и да позволи въвеждането на креативни идеи в компанията. Майсторството е именно в балансирането на тази креативност с ограниченията на реалността и възможността финансите да подпомогнат растежа в най-голяма степен. В днешно време, противно на очакванията, работата с екселски таблици се случва много по-рядко.

Това, което финансовият директор не бива да си позволи, е да изключи добрите идеи и да не позволява те да бъдат внедрени в стратегията; да не разбира основните двигатели на бизнеса и пазарните тенденции; да поставя краткосрочните цели преди стратегията; да смята, че конкретни бизнес възможности не подлежат на коментар. Списъкът е дълъг.

Във всичко лошо винаги има и нещо хубаво. Пандемията откъм добрата ѝ страна: Тя ни накара да осъзнаем, че можем да мислим и да действаме по-бързо и по-креативно, отколкото някога сме смятали за възможно. Освен това ни накара да преоценим колко важни са семейните и социалните взаимоотношения.

Зад кадър в моята професия остават разнообразните, динамичните, забавните обикновени хора.

Когато правиш бизнес на Балканите, трябва да умееш да се радваш на уникалната енергия, която хората привнасят към работата.

Криптовалутата като разплащателно средство в бизнеса – това предстои.

Онова, което повечето хора не знаят за парите, е как да не ги оставят да „заспят“.

Избрах финансовата сфера като поприще за кариерно развитие заради няколко случайни срещи.

Моята най-добра лична инвестиция е времето, споделено със семейството ми.

Не жаля пари за ски, добра храна и нови преживявания.

От трудни ситуации ме измъква разбирането както на мотивацията, така и на последиците за хората, създаващи тези ситуации.

Моята най-щура мечта е никога да не се пенсионирам.

Подкрепи Economic.bg