БСП предизборно започна да обещава пари

Социалистите предлагат законопроекти, с които да увеличат бюджетните плащания за 9 "важни" групи и сфери

БСП предизборно започна да обещава пари

Снимка: БТА

2024 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

С приближаването на предсрочните парламентарни избори БСП се активизира в предлагането на законопроекти, които преразпределят все повече бюджетен ресурс. Днес социалистите, преди да са казали докога ще държат обречения на неуспех трети мандат за съставяне на кабинет, обявиха увеличаване на бюджетните средства за 9 важни уязвими групи и сфери, според тях.

Става въпрос за повече пари за младите семейства, децата, пенсионерите, здравната система, икономката, общините, МВР и отбраната. На брифинг в парламента Корнелия Нинова представи детайли по предложенията си, които ще бъдат внесени между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, която утре влиза на второ четене в комисия.

Левицата иска еднократна помощ за от 6500 лв. за 2-ро или 3-то дете, като според Корнелия Нинова това ще засегне 12 хил. семейства. Предвижда се и еднократна помощ за началото на учебната година за децата от 2. до 4. клас в размер на 250 лв. Според социалистите това ще обхване над 90 000 ученици. БСП предлагат и помощ за самоосигуряващите се лица в размер на една минимална заплата, което ще засегне 200 000 човека. Другата идея на червените е вдигане на обезщетението за втората година от майчинството от 380 на 650 лева.

БСП предлагат конкретно разпределение по пера на заложените в бюджета 120 млн. лв. за овладяване на COVID кризата. В тази връзка искат увеличение на разходите за дезинфекция в училищата и специализиран медицински транспорт за положителни или със симптоми на COVID-19.

Предвидени са и пари за МВР, които да гарантират плащането на заплатите на служителите за ноември и декември и вдигане на лимита за облекло.

Социалистите продължават да настояват за преизчисляване на пенсиите на база на дохода от 2018 г.

Сред идеите им е и преобразуване на мярката "60/40" в "80/20". За общините пък искат 54 млн. лв. допълнително.

БСП ще внесе и предложение за увеличение на средствата, както и компенсации за увеличените разходи за ток на държавни, общински и регионални културни институти.

Нинова поясни, че с тези предложения не се променя салдото на бюджета и няма да има дефицит. За сметка на това иска да отпаднат някои ненужни, според нея, разходи и да се увеличат приходите от ДДС и акциз, които според левицата били ненужно занижени.

Подкрепи Economic.bg