БСП избра да се разграничи от ГЕРБ днес

Социалистите подкрепиха дневния ред на Народното събрание, който включва окончателна промяна на Изборния кодекс

БСП избра да се разграничи от ГЕРБ днес

Снимка: БТА

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

„БСП за България“ днес подкрепи дневния ред на Народното събрание, който включва само една точка – окончателното приемане на промените в Изборния кодекс. Вчера социалистите застанаха заедно с ДПС и ГЕРБ срещу новите партии в парламента и така не позволиха да се приеме програмата за работа на парламента и заседанието беше провалено. Днес „За“ стартиране на работата гласуваха 130 народни представители, а само 49 от ГЕРБ се въздържаха.

Корнелия Нинова вчера обяви, че са го направили, тъй като техните предложения не влизат в дневния ред – сред тях са актуализация на бюджета, което е невъзможно заради нежеланието на правителството в оставка да внесе такава. Днес тези предложения отново не са в дневния ред, но вероятно заради силния обществен отзвук от вчера, социалистите са избрали да се разграничат от бившите управляващи.

„Вчера се случиха събития, които дадоха повод за различни интерпретации. Сутринта ПГ на „БСП за България“ не подкрепихме дневния ред и веднага бяхме определени като статукво, лошото задкулисие, новата тройна коалиция ДПС, ГЕРБ, БСП, които спират пътя на прогреса“, коментира ситуацията Корнелия Нинова днес. Тя е категорична, че „няма да следваме сляпо нито новите политически субекти в парламента, защото са си присвоили правото те да са промяната, нито ГЕРБ, защото те са олицетворение на задкулисието, нито ДПС, които смятат, че могат да дърпат конците, както те решат“.

Преди гласуването Тома Биков от ГЕРБ обяви, че партиите са се „спазарили“ за днешната подкрепа.

 

Коментари: 0