Фандъкова освободи зам.-кмета Тодор Чобанов

По неофициална информация става въпрос за проблем при обществената поръчка за реставриране на минерална баня “Овча купел”

Фандъкова освободи зам.-кмета Тодор Чобанов

Снимка: Economi.bg/Архив

Зам.-кметът по култура, образование и спорт на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов е освободен от длъжност със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщава Kmeta.bg. До назначаването на негов наследник отговорностите му ще бъдат поети временно от зам.-кмета по социални дейности г-жа Албена Атанасова.

Няма мотиви за уволнението на Чобанов. Но по неофициална информация става въпрос за проблем при обществената поръчка на стойност 3.55 млн. лв. за избор на фирма, която да реставрира минерална баня “Овча купел”. Тя вече е спряна от Столична община. Офертите на кандидатите е трябвало да се отворят в средата на този месец. Конкурсът обаче е бил отложен малко преди това от Тодор Чобанов.

От гражданско сдружение “Термално-нормално” сигнализират Йорданка Фандъкова за обществената поръчка в отворено писмо още преди 2 седмици. Тогава те настояват и за оставката на Тодор Чобанов. “Положихме огромни усилия за разобличаването на този проект-фантом, станал основа за поредица от грешки. Поискахме оставката на зам.-кмета Тодор Чобанов, по чиято инициатива сградите на баните в “Овча купел” и “Горна баня” кандидатстваха за финансиране по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” и получиха финансиране за научни центрове, без оглед на значимостта им като исторически и културни обекти! Време е да сложим край на тази огромна злоупотреба с наследството на града ни!”, коментират от сдружението, което от дълго време призовава баните в София да се възстановяват за основното си предназначение

Чобанов е в екипа на Фандъкова от 2012 г., като за този период изглеждаше като един от най-доверените хора на кмета. Преди да заеме зам.-кметския пост, Чобанов беше зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в първия кабинет на Бойко Борисов. Но през 2011 г. премиерът го уволни с мотива "искам по-добри хора, искам по-голям ритъм на работа. Който не издържа на ритъма и на темповете, които искам - просто слагам край".

За кратко Чобанов беше част от екипа на Трайчо Трайков, когато той беше министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов 1". Чобанов трябваше да помогне за реализирането на мащабната програма на ведомството за културен туризъм.

Коментари: 0