Летище Хийтроу отчете $3.4 млрд. загуба в пандемията

Пътникопотокът през летището е спаднал с над 90% заради пандемията

Летище Хийтроу отчете $3.4 млрд. загуба в пандемията

Снимка: Pixabay

120 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

През първото тримесечие на годината най-голямото летище във Великобритания - Хийтроу - отчита загуби от 329 млн. паунда (459 млн. долара). Прибавяйки загубите към общата картина от началото на пандемията от COVID-19, летището е загубило близо 2.4 млрд. паунда (3.4 млрд. долара), след като бяха наложени редица ограничения за пътуване, предава Reuters.

Представители на Хийтроу заявиха, че едва 1.7 милиона пътници са минали през летището през първите три месеца на тази година, което е с 91% по-малко от първото тримесечие на 2019 г.

Хийтроу, който по време на пандемията загуби короната си като най-натоварения център в Европа, заяви, че продължаващата несигурност около британските ограничителни мерки и правителствени действия ги принуждава да намалят прогнозите си за пътникопотока за годината до диапазон между 13-36 милиона, в сравнение с 81 милиона през 2019 г.

Британската авиационна индустрия се надява, че полетите ще се възстановят в края на май, след като ограниченията срещу COVID-19 бъдат облекчени в страната, както е обещало правителството, но несигурността около ваксинационните паспорти и къде биха пътували хората, ако останалите държави са затворени, остават.

Британският транспортен секретар Грант Шапс заяви, че ще председателства срещата на транспортните министри от Г-7 следващата седмица, където ще се обсъди обстойно въвеждането на ваксинационни паспорти, чрез които да се гарантира спокойно пътуване за имунизирани лица.

Коментари: 0