БТА получи 3 млн. лв. от държавата да освободи новините си

Телеграфната агенция иска да се превърне в „площадка и център на информацията“

БТА получи 3 млн. лв. от държавата да освободи новините си

Кирил Вълчев, генерален директор на БТА

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Българската телеграфна агенция (БТА) ще получи 2.75 млн. лв. от централния бюджет за безвъзмездно разпространение и достъп до информация, съобщиха от Министерския съвет. Измененията в Закона за БТА, обнародвани в началото на март, предвиждат в срок от една година обществената медия да започне да разпространява свободно и безвъзмездно собствените си информационни продукти.

Изключение ще правят произведенията, обект на защитени права на трети лица, специализирани информационни продукти, изготвяни по възлагане, архивни материали и произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на БТА.В същия срок телеграфната агенция има амбиция да се превърне в „площадка и център на информацията за публичните организации и дейности в услуга на всички медии и граждани на България“.

Отварянето на свободен достъп до информационните продукти на БТА ще позволи на България да разшири възможностите на агенцията като продължи да я развива не само като национална, а и като регионална информационна агенция - източник на информация от Балканите за света, както и да поддържа висока информираност в България за нейните съседи, се посочва в мотивите на Министерския съвет към днешното правителствено решение.

С постановлението се дава възможност Агенцията да се възползва от централизираните обществени поръчки, провеждани от Централния орган за покупки към министъра на финансите.

Коментари: 0