БТА получи допълнителни 5 млн. лв. от правителството

Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

БТА получи допълнителни 5 млн. лв. от правителството

Снимка: Wikipedia

404 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 5 млн. лв. по бюджета на Българската телеграфна агенция (БТА) за 2021 г. Средствата са за финансово обезпечаване на технически средства  и свободен безвъзмезден достъп до информация, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС).

Парите се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г. Законът предвижда от март 2022 г. БТА да започне да разпространява свободно и безвъзмездно собствените си информационни продукти. Изключение ще бъдат произведения, обект на защитени права на трети лица, специализирани информационни продукти, изготвяни по възлагане, архивни материали и произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на агенцията.

 С допълнителното финансиране БТА ще продължи да развива свободно достъпна информация от агенцията в текст, образ и звук. Допълнителните средства за техническо оборудване се налага въз основа на изготвен от "Информационно обслужване" АД подробен технически доклад за текущото състояние на БТА. Според доклада огромна част от най-важните параметри на тази инфраструктура и информационната сигурност са в критично или ниско състояние. Експерти препоръчват инвестиции в софтуерни лицензи на сървърните системи.

Преди възложения от БТА одит на "Информационно обслужване" АД липсата или критичното състояние на тази инфраструктура не бяха оценени. Припомняме, че в началото на тази година парламентът реши достъпът до информационата агенция да бъде свободен, а не платен. Правителството предостави на агенцията 2 750 000 лв., от които 750 хил. лв. за обезпечаване на текущата дейност.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg