„Булгаргаз“ предложи още по-ниска цена на газа за юни

Според прогнозите руският природен газ ще продължи да поевтинява и през юли

„Булгаргаз“ предложи още по-ниска цена на газа за юни
912 ~ 1 мин. четене

Общественият доставчик „Булгаргаз“ предложи ново намаление на цената на природния газ - с 1.7% за месец юни 2020 г., съобщиха от компанията.

Според заявлението на дружеството се предвижда другият месец цената на синьото гориво от Русия да е 21.97 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители и за лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Окончателното решение за цената ще се вземе от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в края на месеца.

Поевтиняването на суровината от Русия започна през април, по силата на новите договори с „Газпром“. През май цената на газа е 22.35 лв./MWh.

„Булгаргаз“ публикува и прогнозната цена на природния газ за юли – 20.42 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е с 1.55 лв./MWh , ли със 7.06% под предложената за утвърждаване от КЕВР цена за юни. 

Предложението на „Булгаргаз“ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 08 май 2020 г. и е неокончателна, се казва в съобщението на компанията.

Окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване цената на природния газ за юли ще бъде внесено в КЕВР на 11 юни 2020 г.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg