Бум на желаещите да берат плодове и зеленчуци на Острова

Кризата доведе до липса на сезонни работници от Източна Европа

Бум на желаещите да берат плодове и зеленчуци на Острова

Снимка: Unsplash

21344 ~ 3 мин. четене
Рекорден брой хора във Великобритания търсят работа в селското стопанство, според данни, публикувани от търсачките за работа, предава Би Би Си.

От портала за обяви за работа Totaljobs твърдят, че е в сайта му са направени 50 000 търсения за работа в селското стопанство само през изминалата седмица. Стив Уорнам от Totaljobs заяви, че работниците, „временно освободени поради Covid-19, сега търсят работа в други сектори“.

Обединеното кралство е изправено пред недостиг на берачи на плодове и зеленчуци заради ограниченията за пътуване на работници от чужбина.

Totaljobs заяви, че отчита 83% увеличение на заявленията за селскостопански работни места през последния месец. Търсенето на термини като "събиаране на плодове" или "земеделски работник" е скочило, съответно с 338% и 107%.

Ръст на интереса

Данните, споделени с BBC от други уебсайтове за търсене на работа, предполагат подобна тенденция.

Indeed.co.uk заяви, че има остър интерес по-специално към работата на берачи на плодове. Между 18 март и 1 април е имало увеличение с над 6 000% в търсенията на тези работни места на уебсайта.

Междувременно Monster заяви, че броят на потребителите в Обединеното кралство, които търсят работа по ключова дума „ферма“ или „фермерски работник“, почти се е утроил през последните две седмици.

Марк Бриджман, президент на Асоциацията за земеделски бизнес в страната каза, че приливът е „прекрасна новина и показва невероятно отношение в тези трудни моменти“.

Той добави: „Не се заблуждавайте, все още ни трябват още много работници, за да се справим".

Бриджиман каза за BBC, че комбинацията от липсата на работници мигранти от Източна Европа, заедно с местните работници, които са болни или се самоизолират, означава, че "има липси, които трябва да бъдат запълнени".

Въпреки това в момента има "огромен излишък" от работна ръка във Великобритания, като хиляди остават без нормалната си работа, а студентите също са на разположение за работа.

„Предизвикателството е съпоставянето на това излишно предлагане, което е в цялата страна, с търсенето, както при сезонна работа, така и при преработка на храни.“

Съвременна „земеделска армия“

Наскоро производителите в Обединеното кралство започнаха да набират персонал, призовавайки за модерна "земеделска армия", която да предотврати загубата на милиони тонове плодове и зеленчуци из нивите.

Бриджиман каза, че има "окуражаващи признаци" да се намерят кандидати след тази кампания за набиране на персонал, "защото хората искат да работят и разбират необходимостта - това лято трябва да има храна по рафтовете".

Земеделските производители се нуждаят от около 70 000 работници, за да покрият работните места, които обикновено се заемат от сезонни мигранти, според Британската асоциация на производителите.

Ограниченията за пътуване и движение, причинени от пандемията от коронавирус, оставиха "сериозен недостиг на работна ръка" преди този сезон на прибиране на реколтата, съобщиха от асоциацията.

Имаше призиви към работещите в индустрията на развлеченията, хотелиерството или туризма да запълнят свободните работни места и да „изберат Великобритания“.

Създадени са няколко схеми за набиране на нови работници.

Благотворителната Concordia, например, е записала повече от 10 000 души в своята схема Feed the Nation, за да помогне при събирането на реколтата. Около 70% от тях никога досега не са работили във ферма.

Те са основно студенти, но също и дърводелци, готвачи и бивш обслужващ персонал. С пристигането на нови хора те ще трябва да се самоизолират в продължение на седем дни, преди да им бъде позволено да започнат работа.

Друга схема за събиране на плодове се организира от земеделските организации British Summer Fruit и British Apples and Pears.
Подкрепи Economic.bg