Бумът на Bumble роди най-младата самосъздадена милиардерка

Различното приложение за запознанства ѝ донесе огромно състояние

Бумът на Bumble роди най-младата самосъздадена милиардерка

Снимка: Youtube/Стопкадър

Акциите на приложението за запознанства Bumble скочиха при излизането на компанията на борсата в четвъртък. Това пък направи 31-годишната му изпълнителна директорка и съоснователка Уитни Улф Херд най-младата милиардерка в света, натрупала богатството си собствен бизнес. Към 11 февруари нейният близо 12-процентен дял в компанията се равнява на 1.6 млрд. долара, изчислява Forbes.

Акциите на Bumble отвориха при цена от 76 долара, много повече от прогнозираните 43 долара за първичното публично предлагане. Компанията направи своя дебют часове след старта на пазарната търговия в четвъртък.

Според проспекта на Bumble Улф Херд притежава 21.54 млн. акции, което се равнява на 11.6% от компанията. Освен че е най-младата в света жена милиардер, постигнала това от собствен бизнес, тя е и най-младата жена главен изпълнителен директор, която някога е била начело на публична компания в САЩ.

Bumble е второто голямо приложение за запознанства, което става публично търгувано след IPO-то на Match.com. Любопитното е, че компанията му майка Match Group се опита да купи тази на Улф Херд през 2017 г. за 450 млн. долара. При 76 долара за акция в четвъртък следобед, пазарната капитализация на Bumble достигна 8.6 млрд. долара. Match Group, която също притежава приложението за запознанства Tinder, се оценява на 45 млрд. долара.

Bumble отчете 417 млн. долара приходи през първите девет месеца на 2020 г. спрямо 363 млн. долара за същия период през 2019 г. В това отношение Match Group е далеч по-голяма: с 1.7 млрд. долара приходи през първите девет месеца на 2020 г. и 1.5 млрд. долара година по-рано.

В резултат на публичното предлагане базираната в Остин компания набра 2.2 млрд. долара. Повечето от средствата ще бъдат използвани за закупуване или изкупуване на акции от нейните собственици преди IPO – а именно фирмата за дялово участие Blackstone, която е държи почти 91% преди предлагането, както и самата Улф Херд.

Улф Херд основава Bumble през 2014 г., след като съди Tinder, предишния си работодател, за сексуален тормоз. Тя твърди, че нейният бивш шеф и приятел Джъстин Матийн е изпращал заплахи, унизителни текстове и ѝ е отнел титлата на съосновател в Tinder. Компанията отрече да е имало подобни неправомерни действия, а случаят беше уреден бързо и поверително.

След като напусна Tinder, Улф Херд започва да си партнира с Андрей Андреев – базиран в Лондон руски милиардер, който и зад други успешни приложения за онлайн запознанства за европейския и латиноамериканския пазар. Именно с него стартира Bumble.

Любопитното на тяхната платформа е, че само жените могат да направят „първата крачка“ към запознанство, което го различава от Tinder и други онлайн приложения за запознанства.

Андреев излезе от компанията през ноември 2019 г. Скоро след това в играта се намесва фирмата за дялово участие Blackstone Group, която купи дела на Андреев през ноември 2020 г. в сделка, оценяваща компанията на 3 млрд. долара.

Такъв бе трънливият път на Улф Херд в предходните години, за да се стигне до първия борсов ден на Bumble, в който компанията вдигна доста шум. 

Коментари: 0