Бустерните дози: Ще се промени ли понятието за „напълно ваксиниран“

Поредната COVID вълна донесе нови строги мерки и все по-отчетливо поставя въпроса за необходимостта от трета игла

Бустерните дози: Ще се промени ли понятието за „напълно ваксиниран“

Снимка: БТА

4568 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

В момента в цяла Европа пандемията не показва признаци на отслабване. Напротив, няколко държави вече обявиха допълнителни ограничения през последните дни в опит да овладеят скока на новите случаи. Освен пореден локдаун, Австрия предприе нещо още по-дръзко – направи ваксинацията задължителна от 1 февруари и така стана първата страна от Европейския съюз, издала такова разпореждане. Но докато програмите за ваксиниране продължават да напредват, вече става все по-очевидна необходимостта от трета или т.н. бустерна доза. Целта е да се засили имунизацията и така да се намали броят на случаите на COVID-19.

В понеделник британският премиер Борис Джонсън призна, че да бъдеш напълно ваксиниран вече не означава да имаш две дози от COVID ваксина, а по-скоро три. По думите му това е начинът да се предотврати затягането на пандемичните ограничения в Обединеното кралство.

С течение на времето защитата от две инжекции започва да намалява. Третата доза повишава защитата до над 90% срещу симптоматична инфекция“, каза той на пресконференция.

В Обединеното кралство от началото на септември третата доза вече е разрешена за хора над 50 години и за лица със слаба имунна система. Заложената цел е да се приложат „10 милиона бустерни дози преди Коледа“, стана ясно от думите на Джонсън.

Много европейски страни стартираха кампании за стимулиране на бустерните дози през последните седмици, но само 3.7% от населението на континента е получило трета игла, по данни на „Франс прес“.

Сред най-добре представилите се, когато става въпрос за имунизация, Исландия е лидер. Почти 1 на всеки 5 души в страната е получил бустер доза – при население, което вече е 90% ваксинирано. Изправено пред възобновяването на случаите, исландското правителство обяви миналия петък нови здравни мерки за своите граждани, включително носенето на маски и прилагането на трета игла за всички над 16 години.

Малко на изток пък се намират страните на второ и трето място с най-много бустерни дози – Унгария и Сърбия със съответно 14 и 16 на 100 жители, показват данните, събрани от платформата OurWorldInData.

Съединените щати съобщиха в петък, че здравните власти са дали зелена светлина за трета доза срещу COVID за всички възрастни, които са били напълно ваксинирани преди поне шест месеца.

Възрастните хора ли имат повече нужда от трета доза?

Във Франция хората над 65 години от септември  имат заръка да си поставят трета доза. В противен случай рискуват техният „passe sanitaire“ (бел. р. – здравен пропуск за обществени места) да спре да важи от средата на декември. Полагащите грижи и хората, страдащи от съпътстващи заболявания, които също отговарят на условията, независимо от възрастта им, няма да бъдат лишени от пропуска си при липса на бустер доза, увери френският президент Еманюел Макрон.

Испания също е изправена пред увеличение на случаите, като е ограничила бустерната кампания до лица на възраст 70 и повече години. В Швеция тя включва хората на 80 и повече години.

Трета доза или без здравен пропуск?

Дали приемането на трета доза като условие за получаване на здравна карта става все по-широко разпространено явление? Във Франция Академията по медицина отхвърли идеята. Организацията заяви на 29 октомври, че се противопоставя на възможността, която според нея „надхвърля“ целта на документа. Тази мярка

превишава ролята на здравния пропуск, който трябваше да ограничи риска от предаване на вируса и да насърчи населението да бъде ваксинирано“, се изтъква в изявление на институцията.

В Израел, от друга страна, освен ако не сте получили втората си доза от ваксината срещу COVID-19 през последните шест месеца, вече ще имате нужда от трета игла, за да отговаряте на условията за зелен пропуск, позволяващ достъп до фитнес зали, ресторанти и други места.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус обяви за „скандално“, че по света ежедневно се прилагат шест пъти повече бустерни ваксини, отколкото първични дози в страни с ниски доходи.

Няма смисъл да се дават бустери на здрави възрастни или да се ваксинират деца, когато здравните работници, възрастните хора и други високорискови групи по света все още чакат първата си доза“, предупреди шефът на СЗО на брифинг за медиите на 12 ноември.

Подкрепи Economic.bg