Бузлуджа сред най-абсурдните постройки на съветската ера (галерия)

В класацията на „Бизнесинсайдър” влиза и още един паметник в България

Бузлуджа сред най-абсурдните постройки на съветската ера (галерия)

Паметникът на връх Бузлуджа попадна в класация на 12 от най-абсурдните постройки от съветската ера, направена от американското издание „Бизнесинсайдър”. „Този огромен и подобен на извънземна летяща чиния паметник е бил духовен дом на комунистическата партия и се намира на върха на планината”, пише изданието. 

И припомня, че зданието, наподобяващо катедрала отвътре, е изоставено, покривът се руши, а стените са изрисувани с графити.


В подреждането попада и още един български паметник от социализма – монументът „Създатели на българската държава” в Шумен, известен и като „1300 години България”. „Построен през 1981 г., той е странна и огромна бетонна скулптура, изобразяваща героичната история на страната, с фигури от кубизма, извисяващи се на стотици метри височина”, казва изданието.


Сред останалите посочени сгради са Паметникът на революцията в Подгарич, Хърватия (по онова време в рамките на бивша Югославия) – абстрактна скулптура, посветена на загиналите във Втората световна война.


Бившата сграда на Министерство на транспорта в Грузия сега е офис на банка.


Хотел Форум в Краков, Полша, е друг пример от 70-те години на миналия век за това как комунистическата култура не може да устои на издигането на грозни сгради.


„Македониум” е мемориал, построен също през 70-те години, за да почита борбата срещу отоманските власти в началото на 20-и век, и също изглежда доста странно.


Тази зала в Кишинев, Молдова, която също е доста грозна,днес е изоставена, пише изданието.


Този украински курорт комбинира два тренда на късната социалистическа архитектура – сгради, които приличат на НЛО и се издигат от земята.


Сградата на радиото в Братислава, Словения, е строена 16 г. – най-вече защото е правена с главата надолу.


Сградата на Руския държавен център по роботика и кибернетика в Санкт Петербург изглежда като сатанистки храм, коментира изданието.


Този мемориал в Босна, строен от същия архитект, направил и мемориалът в Хърватия, символизира светлината и тъмнината.


Хотел Салют в Киев също наподобява космически кораб.


За съжаление, някои от проектираните паметници на соца никога не са били реализирани. Като този – Палата на съветите, висок 500 метра, който е започнат след края на Втората световна война и никога не е довършен.


Коментари: 0