България е в топ 5 по ръст на разходите за социална закрила в ЕС

По дял от БВП обаче се нарежда на последните места в класацията

България е в топ 5 по ръст на разходите за социална закрила в ЕС

Снимка: Красимир Свраков

660 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Разходите за обезщетения за социална закрила като процент от БВП са се увеличили във всички държави членки на Европейския съюз (ЕС) през 2020 г. в сравнение с 2019 г., показват данните на европейската статистическа служба Eurostat. Това обаче е отчасти защото номиналният брутен вътрешен продукт се е свил в резултат на пандемията от COVID-19.

Сред държавите членки, за които са налични данни за 2020 г., разходите за обезщетения за социална закрила като процент от БВП са били най-високи във Франция (36% от БВП), Австрия (34%) и Италия (33%). България пък се нарежда на последните места, заемайки 16-а позиция в класацията с малко над 18% дял от БВП. След нея се нареждат само Латвия, Унгария и Литва – с по около 18%, и Ирландия с 15%.

Същевременно обаче България е сред петте държави в ЕС с най-силен ръст на разходите за обезщетения за социална закрила през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Годишното увеличение на в страната през 2020 г. е 15%

Лидер е Малта с ръст на разходите за социална закрила от 28% за една година. След нея се нарежда Ирландия с 21%, на трето място е Кипър с 18%, а на четвърто – Чехия с 16%. 

Най-малък е ръстът на разходите за социална закрила през 2020 г. спрямо 2019 г. е регистриран в Швеция – 4%, Хърватия и Дания – по 5%, Полша – 6%, Франция и Германия – с по 7%.

Обезщетенията за старост и болест/здравни грижи съставляват основната част от обезщетенията за социална закрила във всички държави членки, за които има налични данни, отбелязва Евростат. Други категории включват увреждания, преживели лица, подкрепа за семейство/деца, безработица, жилища и социално изключване.

Подкрепи Economic.bg