България губи туристи от най-големите пазари

Според бившия заместник-министър на туризма Бранимир Ботев секторът трябва да се преструктурира

България губи туристи от най-големите пазари

Снимка: bTV/screenshot

2189 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Губим туристи от най-големите пазари, които генерират планово присъствие и осигуряват приходи от цялостния пакет до превоза – Великобритания, Германия и Русия. Загубихме още миналата година руския пазар, а тази година туризмът ще търпи негативите. Това заяви Бранимир Ботев, бивш заместник-министър на туризма, а сега президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество. 

Големите доставчици на туристически услуги са отказали 183 чартъра или близо 42 хил. пътници от Русия“, каза Ботев в ефира на bTV. 

Германският пазар ще действа юли и август, но цените за тях ще са обидно ниски, смята Ботев и допълва, че се говори за пакетна цена за нощувка и закуска от 15 евро. Според него мерките, които в момента се предприемат, са много закъснели или мъгляви.

По отношение на COVID сертификата, Ботев смята, че въвеждането му е закъсняло, но и въпреки него, няма да има ясни правила, а само препоръчителни, защото всяка държава има право да определя собствени изисквания за влизане. Според него сертификатът не осигурява изцяло свободно движение.

„COVID -19 ще поражда изключително сериозни проблеми пред туристическата индустрия. За миналата година общият спад в световен мащаб е с над 60%,“ заяви Ботев, коментирайки, че Гърция е отбелязала спад от 77%, Испания – 80%.

Според бивши заместник-министър на туризма европейските правителства трябва да се замислят как да преструктурират сектора, защото Европа генерира 50% от глобалния туризъм.

Сезонът е такъв, какъвто е. Трудно може да го спасим в момента“, заяви той, добавяйки, че България трябва да насочи усилията си към вътрешния туризъм и към съседните страни, за които пътуването е по-лесно.

„Чартърите трудно може да бъдат планирани в момента и те няма да бъдат достатъчни. Трябва да се помисли за бързи мерки по отношение на привличането. Тези 35 евро на седалка, които бяха обещани, но така и не тръгнаха, можеха да решат голяма част от проблемите.“

Ботев смята, че вниманието трябва да бъде пренасочено от морския туризъм към балнео и спа, защото страната има подходящи условия, при които може да предложи терапия с минерални води.

Коментари: 0