България има огромна нужда от поне още едно газохранилище

Няма къде да съхраняваме евтиния газ, който ще доставяме през Александруполис, смята Христо Казанджиев

България има огромна нужда от поне още едно газохранилище

Снимка: Economic.bg

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Придобиването на 20% от капитала на регазификационния терминал край Александруполис е много добро решение за българската енергетика, но именно то отново поставя ребром въпроса за изграждането на ново газохранилище у нас. Това коментира специално за Economic.bg Христо Казанджиев, енергиен експерт с богат опит в България, Либия и Сирия и член на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

„Това е едно много добро решение за нашата енергетика“ – категоричен е Христо Казанджиев.

Хубавото е и че строителството на бъдещия регазификационен LNG може да бъде реализирано много бързо, тъй като той ще е плаващ, а технологиите за изграждането на такива терминали са много напреднали. Всъщност забавянето му досега е преди всичко поради нежеланието на гръцката страна да реализира проект под политическия натиск на Москва, за да няма реална конкуренция на руския газ на Балканите", обясни експертът. 

По думите му колкото по-бързо бъде построен този терминал, толкова е по-добре, за да имаме достъп до евтини доставки на природен газ поне през летните месеци, когато традиционно цената на втечнения газ е по-ниска.

И точно тука е проблемът най-накрая България да изготви и реализира една програма за увеличаване на капацитетните ѝ възможности за съхраняване на природен газ. Всички газови специалисти у нас знаят, че капацитетът на подземното газохранилище (ПГХ) „Чирен“ е ограничен, поради което България има остра нужда от поне още едно газохранилище с обем, сходен или по-голям от този на Чирен“ – заяви Христо Казанджиев.


Според него „приказките за удвояване на капацитета на ПГХ „Чирен“ са заблуда за незнаещите“. Казанджиев смята, че е „възможно само да бъде удвоен дневният дебит от хранилището до 6.5-6.7 млн. куб. метра“, което е необходимо за справяне с кризи от типа на тази през януари 2009 г., когато Украйна спря транзита на газ за Балканите. „Общият капацитет на „Чирен“ обаче не може да бъде увеличен поради неговите естествени геоложки факти“ – категоричен е Христо Казанджиев.

Действително отдавна е известно, че капацитетът на ПГХ „Чирен“ е достатъчен за покриване на сезонната неравномерност на доставките на природен газ само за България, но не и за гарантирането по-сериозни колебания на транзита през наша територия. Така че България има нужда от още поне едно газохранилище, за което от години настоява на всички свои международни форуми и Балканската и черноморска петролна асоциация.

През годините бяха обсъждани различни идеи за изграждане на газохранилища в солните каверни край Провадия, тъй като солта е добър естествен екран за газа, както и за трансформирането на находището в шелфа срещу нос Галата край Варна в хранилище.


„С изграждането на новия терминал край Александруполис въпросът за необходимостта от ново газохранилище у нас вече ще се поставя още по-остро, за да може в него лятно време да се нагнетява евтин природен газ, който през зимата да се предлага на пазара за балансиране както на неравномерността на доставките, така и на високите цени“ – категоричен е Христо Казанджиев.

Той обясни, че през бъдещия регазификационен терминал край Александруполис ще може да бъде доставян както американски, катарски и пр. газ, така също и руски втечнен природен газ – всичко ще зависи единствено от цените, на които се предлага. Той напомни, че и сега физически обеми природен газ могат да бъдат доставени у нас през Турция както от Азербайджан, така и от някои от турските регазификационни терминали, но „българското правителство не прави нищо в тази посока, за да не разсърди Москва“. Освен това малки обеми LNG от САЩ и Катар бяха доставяни у нас през гръцкия регазификационен терминал край Ревитуса, недалеч от Атина.

Според Христо Казанджиев не е изключено Румъния също да се включи в проекта за изграждането на LNG терминала край Александруполис, като закупи дял от капитала му.

Коментари: 0