България изпреварва Румъния и Сърбия по качество на живот

Страната е на 43-то място от общо 163 държави в света в 2020 Social Progress Index

България изпреварва Румъния и Сърбия по качество на живот

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

България е на 43-то място от общо 163 страни, включени в индекса 2020 Social Progress, измерващ социалния напредък и качеството на живота. SPI представя всяка година различни изследвания, базирани на човешката еволюция и напредък, но сега за първи път те изготвят световна класация на социалния прогрес на човечеството във времеви диапазон от 10 години.

И според индекса светът бележи прогрес през последното десетилетие. От 2014 г. насам средният световен резултат се е увеличил от 60.63 на 64.24 пункта (по скала от 0 до 100). Въпреки този общ прогрес подиндексите, измерващи промените при спазването на правата на човека, са намалели от 2011 г. насам.

Критериите, по които са базирани данните, са в 3 направления – основни човешки необходимости (изхранване, здравеопазване, сигурност), благосъстояние (достъп до образование, информация, опазване на околната среда) и възможности (права на индивида, персонална свобода, шансове в обществото, достъп до модерно образование).

Резултатът на България в индекса е 79.86 пункта, което я поставя на 43-та позиция. По отношение на човешките права резултатът е 90.88 пункта, при благосъстоянието е 78.19, а по отношение на възможностите резултатът ни е 70.51 пункта. Румъния се нарежда с две позиции след нас, а Сърбия е на 52-ро място в класацията.

В челната тройка се нареждат Финландия с резултат 91.89 точки, следвана от Дания с 92.11, а начело на класацията е Норвегия с 92.71 пункта.

От SPI отчитат най-бързия напредък за последното десетилетие в Гамбия, Етиопия и Тунис, където се вижда значително подобрение.

И докато едни напредват други изостават. Съединените щати продължават да отстъпват в класациите. В тазгодишното изследване те са на 28-ма позиция, като отчитат значителни отклонения и застой в социалния прогрес. САЩ са една от трите държави, които изостават в социалният напредък през последното десетилетие, което поражда съмнение за нейната световна позиция и в други аспекти.

Според данните за БВП на глава от населението България се нарежда на 52-ро място, което означава, че качеството на живот у нас е по-високо, отколкото предполагат икономическите показатели.

Коментари: 0