Интервю | България рискува да не получи повече пари по Плана за възстановяване

България се справя зле и с инструмента RePowerEU, а времето за усвояването на парите изтича

Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по управление на европейските средства:

Интервю | България рискува да не получи повече пари по Плана за възстановяване

Снимка: Красимир Свраков

~ 6 мин.
Антония Симова Антония Симова

Националният план за възстановяване и устойчивост на България се превърна в една от ключовите теми в политическия живот през последните години. С него България има възможност да получи близо над 10 млрд. лв. безвъзмездно финансиране, което я поставя сред страните в Европейския съюз, които получават повече пари по него. Изпълнението обаче се бави и Европейската комисия даде няколко сигнали за това, включително и преди седмица с доклада си за България като част от Европейския семестър.

Вместо да работи за четвъртото си плащане, както е по график, България все още чака второ, а ключова реформа като либерализацията на енергийния пазар бе отложена. Поставя ли това под риск целия План за възстановяване на България, как се справя с изпълнението си тя на фона на останалата част от Европейския съюз и колко е трудно една държава да си купи влакове обсъждаме с Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по управление на европейските средства. 

Освен че бе част от няколко служебни кабинета, той е иĸoнoмиcт в Aвcтpийcĸия инcтитyт зa иĸoнoмичecĸи изcлeдвaния (WІFО) и дoĸтopaнт и пpeпoдaвaтeл във Bиeнcĸия иĸoнoмичecĸи yнивepcитeт. Paбoтил e в Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa и e чacт oт cтpaтeгичecĸия cъвeт нa пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв.

Последвайте ни в Google Новини


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията:  Facebook  /  LinkedIn  /  Viber  /  Instagram  /  Twitter  /  Threads