България защити и бялото саламурено сирене пред ЕС
Няколко дни след като ЕК включи към своя списък със защитени селскостопански продукти българското кисело мляко, днес това се случи и със саламуреното сирене

© ECONOMIC.BG / Wikipedia
Европейската комисия одобри включването на „Българско бяло саламурено сирене” като защитено наименование за произход (ЗНП) от България. Това се случва само няколко дни след като България успя да защити и киселото мляко. Така и двата продукта вече са включени в списъка от 1 648 защитени селскостопански продукта.
След днешното одобрение българските продукти със защитено наименование на произхода вече са три - „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“, „Българско бяло саламурено сирене“ и „Българско кисело мляко“. Идеята на този вид защита е, че подобен продукт идва от конкретен район.
Според приетите текстове „Българско бяло саламурено сирене” е ферментирал млечен продукт, който се произвежда от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко, с добавка на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене в саламура и предназначено за консумация.
Производството на продукта се извършва на територията на цяла България по утвърдена технология. Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, от които бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus се използва при производството на продукта и влияе на неговите специфични характеристики.