Българската икономика би спечелила най-много от кризисния фонд на ЕС

Това обаче е под въпрос, тъй като правителството в оставка все още не е изпратило документа за одобрение до Европейската комисия

Българската икономика би спечелила най-много от кризисния фонд на ЕС

Снимка: Economic.bg / Архив

Автор: Economic.bg

България е сред страните от Европейския съюз, които може да отбележат най-значителен ръст на БВП – по един процентен пункт допълнително годишно в периода 2021-2027 г. Но това може да се случи при условие, че има пълно усвояване на традиционното финансиране и безвъзмездните средства от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС (RRF). Това се посочва в доклад на рейтинговата агенция Moody’s за държавите от Централна и Източна Европа.

Освен нас, анализаторите посочват също Хърватия и Румъния, за които се прогнозира повишение съответно от 1 и 0.8 пр.п. годишно за същия период.

Moody’s предупреждава, че еврофинансирането ще стимулира икономическия растеж, но институционалните предизвикателства ще забавят или дори ще ограничат ефекта за някои страни.

Припомняме обаче, че правителството все още не е изпратило последния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост, на база на който страната ни може да очаква европейски средства още преди лятото. Ако кабинетът в оставка не го прати преди края на април или най-късно до средата на май, икономиката ни вероятно няма да успее да се възползва от пари поне до края на годината.

Нивата на инвестициите в крайна сметка ще зависят от това колко тези страни могат да усвоят от фондовете, се казва в доклада на Moody’s. Агенцията отбелязва, че тези с по-слаб опит – като Румъния – ще се нуждаят от

надграждане на институционалния капацитет, което не е лесно постижимо и отнема време да се случи“.

От Moody’s изтъкват, че предизвикателствата пред изпълнението ще бъдат най-дълбоки в страни, които ще спечелят най-много от фондовете на ЕС, като Хърватия, България и Румъния, се казва в доклада на рейтинговата агенция.

Междувременно в последния ден на април изтича срокът за предаване на националните планове за възстановяване и устойчивост. България все още не е изпратила своя, а политическата ситуация в страната допълнително спъва процеса. Страната ни трябва да получи 6.2 млрд. евро безвъзмездни средства. 

Коментари: 0