Българският туризъм е загубил 5 млрд. лв. през 2020 г.

Зимните курорти са пълни на 40%, а спа центровете - резервирани на 100%, съобщи министърът на туризма

Българският туризъм е загубил 5 млрд. лв. през 2020 г.

Снимка: Министерство на туризма

Очакванията са това лято да пристигнат 6 400 чартърни полета на Летище Бургас, заяви министърът на туризма Марияна Николова по време на посещение в морския ни град. Министерството на туризма предстои да се открие туристическо представителство във Варшава. „Амбицията ни е да привлечем повече туристи от Полша. Надявам се да открием такива приоритетни представителства и в други държави“, поясни още тя.

По думите й в момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%.

Николова представи пред медиите и данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за пренощувалите в местата за настаняване през 2020 г. Техният брой е 4.5 млн. туристи. От тях над 3.3 млн. са българи, а чужденците са над 1.2 млн. През миналата година са регистрирани над 400 хил. румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хил. На трето място по брой посетители се нарежда Полша с над 85 хил. туристи.

Водещите 10 дестинации у нас за цялата минала година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4.2 млрд. лева по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината. "Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 милиарда лева за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика", поясни министър Николова.

Относно област Бургас Николова коментира, че малко под 1.1 млн. са пренощували в места за настаняване през 2020 г. по данни от ЕСТИ. От тях над 750 хиляди са българи, повече от 123 хиляди са румънски граждани, над 55 хиляди са полските гости. Посетителите от Германия са над 33 хиляди, чешките и украинските туристи са съответно повече от 26 хиляди и над 21 хиляди.

Коментари: 0