Бюджетната комисия одобри актуализацията с дефицит от 3,7%

100 млн. лева ще бъдат дадени на НЗОК

Бюджетната комисия одобри актуализацията с дефицит от 3,7%
148 ~ 2 мин. четене
Временната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 година, с която се предвижда дефицит в размер на 3,7%.

Промените в Закона за държавния бюджет позволяват и изтеглянето на нов държавен дълг до 4,5 млрд. лева. В актуализацията са заложени са по-ниски приходи с повече от 1 млрд. лева от тези в рамката, изготвена от Пламен Орешарски, както и близо 280 млн. лева по-високи разходи.

В мотивите към проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет се посочва, че най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи, където над 80% от разходите се формират от разходите за персонал. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата на МВР за 2014 г. е в размер 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година. Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план да края на годината.

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат предоставени средства в размер на 50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане и 14 млн. лева за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика.

Министерството на здравеопазването ще получи още 24,2 млн. лева, а 100 млн. лева ще бъдат дадени на НЗОК. 16,4 млн. лева отиват за регионалното министерство, 16,4 за земеделското и 5 млн. лева за правосъдното ведомство. Очаквайте подробности.
Подкрепи Economic.bg