Бюджетната комисия прие 53% по-висок акциз върху IQOS

Депутатите одобриха ставка от 233 лв. на килограм тютюн, което е четвъртото предложение за две седмици

Бюджетната комисия прие 53% по-висок акциз върху IQOS
1324 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Депутатите от управляващата коалиция в крайна сметка избраха четвърти вариант за акцизното облагане върху нагреваемите тютюневи изделия. На днешното заседание на Комисията по бюджет и финанси нейният председател Менда Стоянова внесе предложение, с което акцизът върху бездимните цигари ще бъде увеличен с 53% и нивото му ще достигне 40% от размера на акциза на конвенционалните цигари.

Одобреното и изпратено към Народното събрание предложение е четвърто, откакто преди две седмици изненадващо Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ решиха, че акцизът върху иновативните цигари трябва да се вдигне четворно от 1 октомври, за да влязат 12-13 млн. лв. в бюджета от техния акциз. Това щеше да оскъпи кутията стикове близо два пъти – от 5.5 лв. на 10 лв.

След това премиерът Бойко Борисов се ядоса на коалиционните си партньори от „Патриотичния фронт“ и нареди на депутатите си да изоставят идеята и да се запази акцизът на сегашното ниво от 152 лв. на килограм тютюн. След това парламентарните групи на ГЕРБ и „Патриотите“ се срещнаха на лидерско ниво и решиха акцизът да се увеличи, но само с 50%.

Сега акцизната ставка на бездимните цигари ще стане 233 лв. на килограм тютюн, съобщи председателят на парламентарната комисия по финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) след заседанието на комисията. Това означава, че размерът на акциза за една кутия от новия тютюнев продукт ще достигне 40% от акциза на конвенционалните цигари.

Така България пак ще бъде сред лидерите по облагане на продукта. От 23 страни в ЕС, в които се предлагат бездимните цигари iQOS, продуктите се облагат с 67% във Франция, с 49-50% от акциза за обикновените цигари в Испания и Италия. 43% и съответно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите страни са под ставката от 40%, включително Германия, Великобритания, Унгария и др.
Подкрепи Economic.bg