Цените на петрола обърнаха посоката

На фона на спекулациите, че ралито на „черното злато“ може да изкуши производители като Саудитска Арабия да увеличат производството

Цените на петрола обърнаха посоката

Снимка: Pexels

1060 ~ 1 мин. четене

Петролът поевтиня в четвъртък, отказвайки се от някои от последните силни печалби на фона на спекулациите, че ралито на „черното злато“ може да изкуши производители като Саудитска Арабия да увеличат производството от настоящото си ниво, предава Reuters.

Така към 8:30 ч европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 0.62% до 61.09 долара за барел, а лекият американски суров петрол WTI пък поевтиня с 0.63% до 58.34 долара за барел. Това се случва, след като в сряда двата бенчмарка достигнаха най-високата си стойност от 13 месеца насам след силен ръст през последните дни, движен от ваксинацията и съкращенията в добива на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+).

Запасите от суров петрол в САЩ миналата седмица паднаха за трета поредна седмица до общо 469 млн. барела - най-ниското ниво от март насам, според Администрацията за енергийна информация.

Европейският петрол пък поскъпна през всяка една от предходните девет сесии, най-продължителният му период на нарастване от януари 2019 г. В сряда бе отбелязано осмото ежедневно покачване на суровия петрол в САЩ.

Според анализатори цените са отишли твърде напред и биха могли да изкушат производителите да отворят крановете си още малко.

Цените на петрола не успяват да задържат печалбите си, вероятно в очакване, че Саудитска Арабия може да отмени едностранното си съкращение на производството от февруари и че ОПЕК може да сигнализира за по-голямо производство на срещата през март, като се има предвид кипящото възстановяване на цените на петрола“, обясни Стивън Инес, главен стратег на световните пазари в брокерската Axi.

Суровият петрол скочи от ноември насам, когато правителствата задействаха ваксинационните кампании за COVID-19, като същевременно въведоха големи стимулиращи пакети за икономическата активност.

Подкрепи Economic.bg