Част от парите от концесията на Летище София ще отидат за БДЖ

Това гласуваха депутатите днес

Част от парите от концесията на Летище София ще отидат за БДЖ
Част от парите от концесията на Летище София ще отидат за БДЖ и за железопътната инфраструктура. Това решиха окончателно депутатите днес. По закон приходите от приватизация и концесия трябва да отиват в Сребърния фонд, но в този случай се направи изключение. 

За финансиране на държавната железница с парите от концесията се говореше в последната година. В интервю за Economic.bg изпълнителният директор Владимир Владимиров уточни, че с концесията трябва да се увеличи капитала в размера на отпуснатата държавна помощ. В момента обаче дружеството се намира в колапс, а поста на Владимиров, както и на другите двама в „Холдинг БДЖ“ – Владимир Занчев и Филип Алексиев, са под въпрос.

"Първо, 700-800 милиона е еднократната такса, която се плаща на държавата, след което имате годишната печалба - 15 милиона гарантирана или процент от таксите, ако те надхвърлят тези 15 милиона", поясни депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски, цитира БНР.

Концесията на Летище София е концесия от смесен вид, тъй като освен предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летище, е заложено и строителството на нов летищен терминал за сметка на концесионера. Изграждането трябва да е факт до десетата година от срока на концесията. 
Коментари: 0