Чехия въвежда диференцирана ставка за лекарствата и книгите

ДДС-то върху детските храни и памперсите също ще бъде намалено

Чехия въвежда диференцирана ставка за лекарствата и книгите

На 10% ще бъде намалено ДДС-то върху лекарствата в Чехия. Намалението ще важи и за ветеринарните препарати, като правителството предприема социални мерки за облекчаване на гражданите, според информация на Český rozhlas.

От началото на тази година в Чехия Данък добавена стойност за книги пада от 15% на 10%. Официалната ставка в страната е 21%. Другите продукти, за които данъка ще намалее са памперсите и детските храни.

Въпреки намалението на данъците цените може и да не претърпят промяна. Цената за крайния клиент остава изцяло зависима от действията на търговците, които може да преценят да използват промяната за собственото си облагодетелстване.

"Това не е крайната цел. Повечето издателства и изобщо хората в книжния бизнес настояват ДДС-то върху книгите у нас да стане 0%, както е във Великобритания. Всяко намаляване на цените се отразява положително както психологически, така и фактически", коментира Маркета Хейкалова, която е основател на панаира на книгата в Чехия.

Главната цел на правителството е чрез оптимизираните данъци да окаже подкрепата си за младите семейства с малки деца, които изпитват финансови затруднения. От министерството на финансите са възнамерявали да въведат и данъчни облекчения за печатните издания, но в последствие предложението е било отхвърлено.

Коментари: 0