China Telecom скоро може да спре преноса на съобщения от и до САЩ

Федерални американски агенции поискаха да ѝ се отнеме лиценза за това

China Telecom скоро може да спре преноса на съобщения от и до САЩ
776 ~ 2 мин. четене
Редица американски изпълнителни агенции поискаха от Федералната комисия по съобщенията (FCC) да прекрати лиценза на China Telecom за извършване на международни далекосъобщителни услуги до и от САЩ, предава CNBC. Мотивът, около който се обединяват, е “неприемливи” рискове за националната сигурност.  

Това е поредна стъпка в кампанията на администрацията на президента Доналд Тръмп срещу китайската телекомуникационна индустрия.

Държавната China Тelecom имa една от най-големите мобилни мрежи в страната и е водещ доставчик на широколентови услуги. 

Сред поискалите да ѝ се отнеме лицензът за извършване на международни далекосъобщителни услуги до и от САЩ са Министерството на правосъдието, заедно с други федерални агенции, включително Държавният департамент. 

“Днес, повече от всякога, животът на нацията и нейният народ протича по нашите телекомуникационни мрежи”, казва Джон Демерс, помощник генерален адвокат по националната сигурност.

„Сигурността на нашето правителство и професионалните комуникации, както и на най-личните ни данни, зависи от използването на надеждни партньори от нации, които споделят нашите ценности и нашите стремежи за човечеството. Днешното ни действие е само следващата ни стъпка към гарантиране целостта на американските телекомуникационни системи”, казва още той.

FCC не е намерена за коментар по темата. 

China Telecom (Americas) получи разрешение от FCC през 2007 г., но правосъдното ведомство твърди, че компанията не е спазила условията на своето “съществуващо споразумение” с департамента. Също така, казват агенциите, операторът е “уязвим за експлоатация, влияние и контрол от страна на правителството на Китайската народна република”. 

Искът от страна на федералните агенции е последният от редица ходове в търговската и технологичната битка на администрацията на Тръмп, особено в областта на телекомуникациите.

Huawei, най-големият производител на мрежово оборудване в света, бе поставен в “черен” списък на САЩ миналата година, като това ограничи достъпа му до американски технологии. Вашингтон настоява, че оборудването на китайската фирма може да бъде използвано от Пекин за шпионаж.

И миналата година FCC гласува единодушно да забрани на друг държавен доставчик – China Mobile – да предоставя услугите си в САЩ.Подкрепи Economic.bg