Чиновниците на МВР без привилегии след Нова година

Предвижда се те да нямат право на ранно пенсиониране като полицаите

Чиновниците на МВР без привилегии след Нова година

Чиновниците в МВР ще загубят привилегиите си на специални служители и ще бъдат приравнени към редовите чиновници. Още в началото на януари правителството ще предложи промени в закона за МВР, които трябва да разделят т.нар. “чантаджии” от полицаите.

Предвижда се чиновниците да нямат право на ранно пенсиониране като полицаите, да не получават обезщетение от 20 заплати при напускане на системата, да не ползват безплатно градски транспорт и пр. Промяната ще засегне около 6000 служители в административните структури на министерството, пише "24 часа"..

На работа по специализирания закон ще останат поне още толкова чиновници, които са от т.нар. специализирана администрация на МВР. В нея на щат има над 5000 души според изчисления на бившия вътрешен министър Веселин Вучков.

Очаква се до края на февруари промените в закона за МВР да бъдат одобрени от Народното събрание. Подобни предложения за разделяне на чиновниците от военните по отношение на привилегиите се очакват и от Министерството на отбраната, но за момента няма подготвени законови текстове.

Заради мащабните промени в администрацията на МВР правителството изтегли от Народното събрание други промени в закона, с които 1000 чиновници от КАТ и паспортните служби се отделяха в държавно предприятие за административно обслужване. То трябваше да поеме издаването на лични документи, регистрацията на автомобили и другите административни услуги на вътрешното ведомство.

Проектът е изтегленият с решение на правителството, взето на подпис. Той предвиждаше и прехвърляне на специалната куриерска служба към Държавната комисия по сигурността на информацията.

Тези промени ще останат, но ще бъдат допълнени с цялостните предложения на Бъчварова за разделяне на администрацията от полицията.

“Подготвяха се допълнителни промени, с които вече сме готови, и затова досегашният проект бе изтеглен - да бъдат включени и новите предложения, а не постоянно да се правят изменения на парче”, коментираха от кабинета на министърката.

В началото на 2016 г. Бъчварова планира да представи и концепция за цялостна реформа на вътрешното министерство. Тя ще включва разделянето на МВР на четири агенции, като всички полицейски функции ще бъдат събрани в една от тях. Тези планове бяха споделени от Бъчварова пред синдикатите в МВР в края на миналата седмица.

Коментари: 0