Чолаков, \"Каолин\": Дуалното образование е възможно само в големи градове

Изпълнителен директор на „Каолин“ каза, че държавата трябва да инвестира в стратегически важни професии, дори те да са по-екзотични

Чолаков, \

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Дуалното образование е възможно само в големи икономически центрове, не е възможно да се случи в по-малки населени места, защото за него трябва да има бизнес. Това каза Радомир Чолаков, изпълнителен директор на „Каолин“ по време на конференцията „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“, организирана от списание „Икономика“, вестник „24 часа“, Kmeta.bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

По думите му изключение от това правят клъстерите. „Не залагайте много на дуалното обучение в малките населени места, там трябва да се върнем към класическото“, смята той.

По думите му е много важна квалификацията и преквалификацията на преподавателите в училищата. „Няма как да създадем новото човешко качество на учениците без да създадем новото човешко качество на преподавателите и това зависи от държавата“, категоричен е Чолаков.

Според него държавата трябва да инвестира в стратегически важни професии, дори те да са по-екзотични.

Коментари: 0