Човекът, вдъхновил хитовия филм „Уолстрийт: Парите никога не спят“

Пътят на една легенда от върха на Уолстрийт до затвора

Човекът, вдъхновил хитовия филм „Уолстрийт: Парите никога не спят“

Снимка: Screenshot

3914 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Той е един от титаните на Уолстрийт през 80-те години на миналия век. Той е и вдъхновението за емблематичния образ на Гордан Греко, изигран от Майкъл Дъглас в хитовия холивудски филм „Уолстрийт: Парите никога не спят”. Името му е Иван Боески, а животът му много напомня на този на Великия Гетсби. Звездата му обаче изгасва, след като попада в затвора заради търговия с информация. 

Алчността е здравословна” – това казва Боески пред дипломантите в Училището по бизнес „Хаас“ в Калифорнийския университет, Бъркли. 

Думите са изречени през 1985 г. и през годините са се превърнали в негова основна пътеводна светлина. 

Син на руски имигранти, Боески започва своеобразната си „бизнес кариера” още на 20 години. По онова време работи из кръчмите на Детройт, които са били собственост на баща му. Решавайки, че този живот не е за него, той се жени за Сиема Силберщайн, чийто род бил много заможен. След сватбата, през 1966 г. младото семейство заминава да живее в Ню Йорк, където Боески започва работа като обикновен борсов посредник.

Макар и започвайки от дъното, той бързо набира популярност и през 1975 г. открива собствена посредническа борса. Нейното име е Ivan F. Boesky & Company. Началният капитал бил 700 000 щатски долара, които дошли от семейството на съпругата му.

Как се печелят милиони на Уолстрийт?

Силната страна на Боески е била в арбитражът на акции. „Той беше специалист в откриването на компании, чийто акции са подценени”, разказва пред CNBC негов братовчед. Арбитражните търговци купували значителни дялове в компании, за които се смятало, че скоро ще бъдат придобити от по-големи играчи и цената им ще се удвои.

Боески освен, че имал нюх за откриване на подобни сделки, се радвал и на завиден късмет. Политиките на президента Роналд Рейгън по онова време отприщили вълната от хиляди корпоративни сливания, които превърнали богатите в още по-богати.

„Боески имаше тази репутация, че буквално живее на телефона и търси „хапката” информация, която ще му донесе нова печалба”, коментира Андрю Рос Соркин.

Данните показват, че Боески е бил най-добре платеният търговец на Уолстрийт през 1985 г. По време на пика в своята кариера той ръководи инвестиционен фонд с активи на стойност над 3 млрд. долара и притежава нетна стойност от над 200 млн. долара (над 475 млн. долара в днешни пари).

Соркин споделя още, че Боески не се е притеснявал да парадира с парите си. „Той летеше с хеликоптера си над Ню Йорк редовно. Използваше го, за да ходи до офиса си в Манхатън от имението си в Уестчестър, което беше 200 акра”.

Как се пада от върха?

Мнозина сигнализират, че Боески не играе по правилата и укрива пари, което насочва вниманието на властите към бизнеса му. През 1982 г. губи 60 млн. долара след неуспешна сделка за Cities Services. Тогава решава, че това не може да продължава повече така и започва схема за търговия с вътрешна информация – отчаян опит да спаси бизнеса си.

Боески влиза в незаконно партньорство с известния инвестиционен банкер Мартин Сийгъл от фирмата Kidder, Peabody & Co. Целта му е да получава информация за т.нар. „висящи” корпоративни транзакции. Сделките му обаче започват да привличат все повече внимание. Не след дълго стартира тайно разследване срещу него, което в крайна сметка го води в ареста. Пред властите Боески се признава за виновен по обвинение в търговия с вътрешна информация.

„Сийгъл уреди на Боески големи сделки, които нямаше как да останат незабелязани от властите. В признанието си той заяви, че е спечелил от тях над 33 млн. долара за период от 4 години, а е дал на Сийгъл едва 700 000 долара”, пояснява Андрю Рос Соркин.

Арбитражната игра на Боески приключва през 1986 г.

Той обаче сключва сделка с федералните служители, за да може да намали присъдата си. Прави това, като им дава информация за ключовите си партньори, големи сделки и „колеги”, които също въртят търговия с информация.

В крайна сметка Боески е осъден да заплати рекордните по онова време 100 млн. долара и излежава две години в затвора. Освен това има доживотна забрана за търговия с ценни книжа. След като излиза от затвора, вече не се чувства като Великия Гетсби, а точно обратното. Именно заради това избягва медийни изяви и като цяло бяга от общественото внимание. 

Днес 83-годишният Боески живее в малкото калифорнийско градче Ла Хола заедно с новата си жена – но без хеликоптер и лимузина.Подкрепи Economic.bg