Chrome ще започне да блокира HTTP уеб сайтове

Потребителите по-лесно ще разбират коя страница е потенциално опасна

Chrome ще започне да блокира HTTP уеб сайтове

Снимка: Pixabay

В бъдещите си версии Chrome ще започне да блокира HTTP съдържание, което се зарежда от криптирани HTTPS сайтове, съобщава techrader.

Google, който разработва най-популярния браузър в момента, предприема тази стъпка, за да се справи с проблема със „смесеното съдържание“, или така наречените защитени сайтове, които привличат съдържание като скриптове, медийни файлове и iframes, които не са защитени.

След промяната потребителите би трябвало по-лесно да могат да определят кога дадена уеб страница, която са посетили, е потенциално опасна, а разработчиците се подканват да подновят SSL сертификатите на своите уеб сайтове. Сега Google предприема допълнителни стъпки за подобряване на сигурността.

Интернет компанията е на път да започне напълно да блокира "смесеното" съдържание, тъй като HTTPS уеб страниците често имат елементи, които се зареждат чрез HTTP. По подразбиране много типове "смесено" съдържание ще бъдат блокирани, но аудиото и видеото ще останат разрешени за зареждане.

Промяната ще се въвежда постепенно, започвайки от версия Chrome 79, която се очаква да излезе през декември. В същото време компанията ще въведе и нов бутон, който ще даде възможност на потребителите да премахнат защитата към „смесеното съдържание“  на конкретни сайтове.
Коментари: 0