CNN: Тръмп ще номинира Дейвид Малпас за шеф на Световната банка

Решението се очаква да бъде официално обявено в сряда

CNN: Тръмп ще номинира Дейвид Малпас за шеф на Световната банка

Дейвид Малпас

Снимка: кадър Youtube

428 ~ 1 мин. четене
Очаква се президентът Доналд Тръмп да посочи в сряда Дейвид Малапс като избор на САЩ да оглави Световната банка, съобщиха източници на CNN.

В началото на миналия месец президентът на Световната банка Джим Йонг Ким обяви внезапната си оставка като ръководител на организацията, чийто лидер се назначава от президента на САЩ от самото ѝ създаване.

Politico първи съобщи за очаквания избор на Малпас, сега секретар по международните въпроси в Министерството на финансите на САЩ.

Според биографията му на сайта на Министерството на финансите, Малпас е работил в администрациите на Роналд Рейгън и Джордж Буш и като главен икономист на вече неработещата банка Bear Stearns. Докато работи в банката, той пише публикация през август 2007 г. в Wall Street Journal, която отрича предупредителните сигнали за предстоящата финансова криза.

Малпас стана икономически съветник на Тръмп по време на кампанията за 2016 г., отбелязва неговата страница на Министерството на финансите.

Той бе част от американската делегация, която миналия месец беше в Пекин за търговски преговори.

Изборът на Тръмп за директор на Световната банка може да ускори сблъсъка с други нации за продължаващото господство на САЩ в глобалната банка за развитие, коментира медията.

Съобщава се, че Тръмп е обсъждал широк кръг кандидати, включително Хайди Круз, инвестиционен банкер, която е съпруга на републиканския сенатор на Тексас Тед Круз, когото Тръмп атакува лично по време на кампанията.
Подкрепи Economic.bg