Covid-19 не влияе на карго превозите по р. Дунав

Единствено круизните кораби са закотвени до по-добри времена

Covid-19 не влияе на карго превозите по р. Дунав

Снимка: Economic.bg/Архив

3416 ~ 2 мин. четене

Пандемията от коронавируса почти не влияе негативно на корабоплаването в българския участък на втората най-голяма река в Европа – Дунав. Това показва проучване на Economic.bg.

„Няма никаква промяна при нас – всичко си е в рамките на нормалното“, коментира изпълнителният директор на параходство „Българско речно плаване“ Румен Попов. „Единствената разлика спрямо времето отпреди пандемията е лекото забавяне на обработката на корабите в Констанца и сръбските пристанища, което в някаква степен се дължи на засилените противоепидемиологични мерки, взети в тях“, допълни Румен Попов.

През март посещенията на кораби – тласкачи с баржи и самоходни, в терминалите на Пристанищен комплекс - Русе, най-големият по долното течение на р. Дунав, са с около 6-7% по-малко спрямо същия месец на 2019 г., съобщиха от порта. При това, според експерти, този незначителен спад се дължи по-скоро на чисто икономически проблеми отпреди обявяването на извънредното положение – неподновени договори и пр., отколкото на затворени предприятия заради пандемията. Освен това става въпрос само за леко намален брой на корабите, а не за обработените обеми товари, при които почти няма разлика спрямо същия период на миналата година.

Никакво намаление спрямо миналата година не се отчита и в броя на обработените танкери, превозващи течни горива, съобщиха още от бранша.

Малко по-осезаемо е намалението на посещенията на кораби през първите три седмици на април спрямо същия период на миналата година. То обаче се дължи основно на отменените програми на круизните кораби като мярка срещу разпространението на коронавируса. За откриването на круизния сезон през първите три седмици на април 2019 год. в Русе са акостирали 24 круизни кораба, а сега няма нито един. Няма планирани посещения на круизни кораби както за месец май, така засега - и за юни. За най-силния круизен месец по река Дунав – юли, все още е рано да се правят прогнози.

Не се забелязва съществено намаление и на транзитния трафик по реката. Условията за корабоплаване по Дунав са отлични – няма ниски води, проблеми с прагове, рядкост са дори традиционните пролетни мъгли.

Подкрепи Economic.bg