Covid-19 превръща ранното пенсиониране в лоша идея

Работодателите ще станат още по-скептични за наемането на възрастни хора

Covid-19 превръща ранното пенсиониране в лоша идея

Снимка: Pixabay

7960 ~ 2 мин. четене

Разпространението на епидемията от коронавирус изкушава тези на възраст, близка до пенсионната, да спрат да работят. Според американски финансови съветници по-възрастните клиенти, които свикват да стоят вкъщи по време на пандемията, се притесняват да започнат отново да пътуват и да се връщат на препълнени работни места. Това ги кара да обмислят малко по-ранно пенсиониране от планираното, но в тежкото състояние на икономиката в момента това не изглежда никак добра идея, пише Алексис Леонидис в Bloomberg в свой анализ.

Според него финансовите ползи от удължаването на трудовия стаж с още поне година за повечето американци, дори и за по-богатите, са по-големи от рисковете, свързани със здравето на повечето хора.

Проучване на Университета в Ню Йорк показва колко деликатна в момента е ситуацията за възрастните служители. С 3 млн. души повече ще са изпадналите в бедност в сравнение с броя им при липса на пандемия и последвала рецесия. Също така ударът няма да е само върху най-бедните. Въпреки че се очаква само 15% от възрастните хора с високи доходи да загубят работата си, средните пенсионни спестявания до 65-годишна възраст на хората се очаква да се понижат с 31% след края на рецесията.

Освен това проучване показва, че 40% от работещите над 65 години са се върнали на работа, след като са се пенсионирали. Сега обаче вероятно работодателите ще бъдат дори по-скептични от обичайното по отношение на наемането на възрастни хора, които очакват по-високи приходи и са потенциално най-уязвимите за вируса. Това прави пенсионирането сега по-скоро постоянно решение, отколкото някога е било.

По-добра идея от ранното пенсиониране би било договарянето на график на непълно работно време или работа от вкъщи дори след като останалите колеги се върнат на работното място.

Коментари: 0