Covid-19 увеличи интереса на руските граждани към България

Пикът на интерес към българското гражданство е бил през април тази година

Covid-19 увеличи интереса на руските граждани към България

Снимка: Красимир Свраков

Испания, Турция и България оглавиха класацията на най-популярните държави през 2020 г., в които руснаците биха искали да получат разрешение за пребиваване, което им осигурява пътуване в чужбина дори в условия на затворени граници. Това показват данните от проучване на международния брокер на недвижими имоти Tranio, публикувано от руската информационна агенция ТАСС.

Класацията се базира на статистически данни за заявки за търсене в руската интернет търсачка Yandex за първите осем месеца на 2020 г.

„През този период руснаците се интересуваха най-много от разрешенията за пребиваване в Испания (30 386 заявки), Турция (19 905) и България (17 743). Латвия (11 497) и Германия (11 441) допълват топ 5 на най-желаните места за право на пребиваване", се казва в изследването.

Според данните от началото на годината информацията за българското гражданство е била търсена 1.2 пъти по-често, отколкото през 2019 г. Пикът на интерес е бил през април тази година - тогава той е бил 1.5 пъти по-голям, отколкото през другите месеци на 2020 г. и 2.25 пъти по-голям в сравнение с април 2019 г., обобщава Tranio.

Според анализатори популярността на Турция сред потребителите на Yandex пък расте най-значително - през първите осем месеца на 2020 г. броят на исканията за разрешение за пребиваване в Турция се е увеличил с една трета в сравнение със същия период на миналата година.

В случая с Турция, преди няколко години, търсенето спадна, но сега то отново започна да расте. Очевидно това се дължи на факта, че тя бе една от страните, които първо отвориха границите си след карантината“, коментира управляващият партньор на Tranio Георги Качмазов пред ТАСС.

Коментари: 0