COVID безсилието на ЕС може да прогони още държави от блока

Пандемията, локдаун мерките и бавното стартиране на програмата за разпространение на ваксини още повече засилват тенденциите за разпад на блока

COVID безсилието на ЕС може да прогони още държави от блока

Снимка: Unsplash

2870 ~ 2 мин. четене

Австрия и Дания се наредиха сред страните, разграничаващи се от общностната стратегията на Европейския съюз (ЕС) за ваксините. Действията им породиха съмнения, че единството на блока се руши под натиска на пандемията. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че Австрия ще работи с Израел и Дания по второто поколение ваксини срещу коронавирус и „няма да разчита на ЕС в бъдеще“. Това действие се разглежда като упрек към ваксинационната стратегия на Еврокомисията, която изостава доста от темпото на Обединеното кралство, Израел и САЩ.

В интервю за немския вестник Bild Курц коментира, че Европейската агенция по лекарствата е била бавна в одобряването на ваксинационната програма. Датският министър-председател Мете Фредериксен добави, че страната му вече е кандидатствала за доставки на флакони от Израел, което е още един знак за разпадащото се доверие в Брюксел по отношение на ваксините.

Пандемията, локдаун мерките и бавното начало на програмата за разпространение на ваксини на ЕС още повече засилват тенденциите за разпад общността. Датският евродепутат Петер коментира, че Дания може да организира гласуване за напускане на блока през 2026 г. По думите му страната наблюдава много внимателно прогреса на Великобритания, която отскоро официално не е в съюза. Не е тайна, че датските евроскептици замислят да използват британската сделка за Брекзит като план за възобновяване на собствения си опит да напуснат Европейския съюз.

През 2018 г. лидерът на Датската народна партия Кристиан Тулесен Дал призна, че плановете му за излизане от блока понастоящем са спрени, тъй като чака „алтернатива“ на членството. В изказване пред репортери, той добави, че може да използва британската сделка, за да поиска подобни отстъпки и за Дания. Страната е провеждала различни референдуми по въпроси, свързани с ЕС. През 1972 г. например е проведен вот в подкрепа на членството в блока, както и срещу еврото през 2000 г.

В свое интервю германският евродепутат и адвокат от ЕС Гунар Бек заяви, че успехът на Великобритания с нейната програма за ваксинация определено може да предизвика домино ефект „тип Брекзит“.

„Ще наблюдаваме как Великобритания се справя сама, но съм оптимист. Действията ѝ за овладяване на пандемията бяха добри. А Финландия е основен кандидат за напускане на блока поради спора за еврото“, коментира той.

Дания е страната, която не одобрява много политики на ЕС, свързани с миграцията, и не прие да влезе в еврозоната. Нидерландия е недоволна от големите субсидии за еврозоната. Не мога да си представя Италия или страните от Южна Европа да напуснат блока, поне докато не получат своя дял от германските пари“, добавя той.

Коментари: 0