3D принтирана ракета ще изпраща сателити в космоса

Стартиращата компания Relativity Space вече има първи клиент

3D принтирана ракета ще изпраща сателити в космоса

Снимка: Relativity Space

500 ~ 1 мин. четене
Стартъпът Relativity Space обяви първия си голям клиент, чиито сателити ще изпрати в космоса със своята 3D-принтирана ракета.

Канадският сателитен оператор Telesat, който планира да изпрати от 100 до 500 малки сателита, за да предлага интернет услуги от космоса, ще разчита частично на стартъпа Relativity от 2021 г., съобщиха компаниите в петък. Финансовите условия не бяха оповестени.

Огромните 3D принтери на Relativity могат да изградят една ракета само за два месеца - и само с 1000 части. Това прави ракетите бързи и по-евтини - само срещу $10 милиона за изстрелване, съобщава Форчън.

Ракетата Terran 1 на компанията може да носи само 1250 килограма на едно изстрелване, което е малка част от теглото на традиционния комуникационен сателит. Но пък е достатъчно за няколко малки спътника, необходими за интернет услугата на Telesat. 

Telesat разчита и на друга, доста по-известна компания за изстрелването на своите сателити - Blue Origin на най-богатия човек в света Джеф Безос.

Сделката обединява двама играчи, които работят на много конкурентни пазари. 

В допълнение към SpaceX и Blue Origin, Relativity се конкурира с други стартиращи ракетни компании като Rocket Lab и SpaceForest. 

Състезанието "Интернет-от-космоса" е още по-конкурентно, като Telesat се изправя пред планирани проекти от SpaceX, OneWeb и редица малки стартиращи фирми. Само преди ден Amazon потвърди, че се присъединява към състезанието, като планира да пусне повече от 3000 сателита, за да предлага глобални широколентови услуги.
Коментари: 0