Тръмп: Икономиката на САЩ ще се изстреля като ракета, ако Фед свали лихвите

След последното заседание на Федералния резерв през март централната банка реши да запази лихвените проценти

Тръмп: Икономиката на САЩ ще се изстреля като ракета, ако Фед свали лихвите

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви пред репортери в Белия дом, че ако Федералният резерв намали лихвените проценти, то икономиката на САЩ „ще се изстреля като ракета“.

„Мисля, че трябва да намалят процентите и да се отърват от количественото затягане. Ще видите „един ракетен кораб“. Въпреки това се справяме много добре“, каза Тръмп, цитиран от CNBC.

Той смята, че Фед „наистина ни забави“ по отношение на икономическия растеж, казвайки, че „няма инфлация“.

След последното заседание на Фед през март централната банка реши да запази лихвените проценти и да задържи за по-нататъшни увеличения.

„Изправени сме пред световно забавяне, тъй като Европа не се справя добре", заяви икономическия съветник на Тръмп Лари Кудлоу пред Bloomberg.

Но за разлика от Белия дом, през март Фед не заключи, че забавянето на глобалния растеж означава, че банката трябва да започне да намалява лихвите. През последните месеци Тръмп критикуваше силно решенията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, твърдейки, че Фед прави грешка с повишаването на лихвите. Американският президент обвинява Пауъл и за понижението на борсовите индекси.
Коментари: 0