Да се притесняваме ли: Правителствата поеха ударни обеми дълг през април

Емитирането на общия дълг в глобален мащаб достигна рекордно високи стойности през април

Да се притесняваме ли: Правителствата поеха ударни обеми дълг през април

Снимка: Unsplash

1000 ~ 3 мин. четене

Икономическото въздействие от коронавирус пандемията подтикна правителствата да поемат повече дългове отвсякога през април, сочат данни, предоставени от Института за международни финанси, предава CNBC.

Избухването на заразата принуди държавите да затворят икономиките си, като много правителства наложиха драконови ограничения върху ежедневието на милиарди хора. Към днешна дата ограничителни мерки се прилагат в 187 страни в опит да се овладее разпространението на вируса.

Очаква се мерките да доведат до най-тежкия икономически шок след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Това принуди световните лидери бързо да въведат спешни финансови мерки и агресивни стимулиращи пакети в опит да избегнат пагубния икономически крах.

„Увеличението на дълга е неизбежно. Това ще се случи - ние сме в стресиращо време, така че няма причина да се съмняваме защо те вземат нов дълг“, заяви за CNBC Емре Тифтик, специалист по дълга в Института за международни финанси.

Глобалният монитор на дълговете на института установи, че емитирането на общия дълг в глобален мащаб (облигации и заеми) достигна рекордно високи стойности от 2.6 трлн. долара нов дълг през април, в сравнение с предходното формиране на 2.1 трлн. долара през март.

Тифтик обяснява, че данните за емитирането на дълг в световен мащаб са за над два пъти по-високо от историческите норми. Той твърди, че това отразява изключителния мащаб на натрупване на глобален дълг, тъй като правителствата се борят за компенсиране на икономическото въздействие на безпрецедентната глобална здравна криза.

Това е „страшно, но трябва да се направи, за да се опитваме да разрешим проблема с ликвидността“, допълни Тифтик.

Установено е, че правителството на САЩ съставлява 1.4 трлн. долара от общо издадения дълг по света през април и 1.2 трлн. долара през март. Най-голямата световна икономика се ангажира с най-големия спасителен пакет от всяка страна досега.

„Пазете разписките“

Международният валутен фонд също обърна внимание на бързото нарастване на световния публичен дълг и заяви, че той може да представлява риск, след като заплахата от пандемията избледнее.

В доклад на МВФ, публикуван на 15 април, пише: „В извънредни ситуации политиците правят всичко необходимо, но нека не забравят да запазят разписките“.

По това време световните власти вече бяха въвели фискални стимули в размер на около 8 трлн. долара, за да ограничат пандемията и нейните щети върху икономиката.

Пандемията и свързаното с нея „голямо блокиране“ доведоха до увеличаване на дълга над нивата, достигнати в световната финансова криза, заяви МВФ, като коефициентите на публичния дълг вероятно ще се стабилизират, но на нови, по-високи нива, докато пандемията отшумява.

Според Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, малкото хора, които се притесняват от натрупването на нов дълг, за да не натоварват бъдещите поколения, не разбират, че ако правителствата не използват фискалната политика, за да предотвратят въздействието на пандемията за бъдещите поколения всъщност няма да остане нищо, защото икономиката ще бъде напълно унищожена.

Кой ще се възползва от новия натрупан дълг?

В началото на годината Световната банка предупреди за растящия риск от свежа дългова криза, като заяви, че нарастването на глобалните заеми от 2010 г. насам е „най-голямото, най-бързо и най-широко нарастване“ от 70-те години. Групата призова правителствата и централните банки да признаят, че исторически ниските лихвени проценти може да не са достатъчни, за да компенсират поредния широко разпространен финансов спад.

Коронакризата и исторически огромните пакети от фискални разходи оттогава подтикват, че развитите икономики могат да се окажат на ръба на дълговата криза в средносрочен план.

„Ще помогнем сега като вземем заеми, но въпросът е къде ще използваме тези пари и кой ще се възползва от този допълнителен дълг“ обясни Тифтик.

На въпроса дали епидемията от коронавирус може да се окаже тласък за поредната световна дългова криза, Тифтик отговори: „Всички правят всичко възможно, за да се уверят, че няма да се стигне дотам“.

Коментари: 0